Home / Μαύρο Πρόβατο / Η Κύπρος δεν είναι Ελληνική – Το Μαύρο Πρόβατο

Η Κύπρος δεν είναι Ελληνική – Το Μαύρο Πρόβατο

cyprus-8

Να σας βοηθήσω λίγο με την Γεωγραφία σας. Η Κύπρος είναι άλλη χώρα.  Πάντα ήταν.  Δεν είμαστε Κοινοπολιτεία καν όπως είναι η Αγγλία με την Αυστραλία και τον Καναδά για παράδειγμα.  Πιθανώς η Κύπρος να έχει πιο στενή σχέση με Αγγλία παρά Ελλάδα.  Αν πείτε ότι “η Κύπρος είναι Ελληνική” τότε γιατί δεν λέτε και “η Σικελία είναι Ελληνική”;    Πολύ πιο στενές σχέσεις είχαμε με δαύτους από αρχαιοτάτων χρόνων.  Πολύ περισσότερα επεισόδια στην ιστορία, πιο σημαντικά.   Αλλά όχι, είναι ένα ακόμα νεοελληνικό παραμύθι.

 

Την πρώτη φορά που πήγα ήταν σε συνέδριο.  Μείναμε δυο μέρες σε ένα ξενοδοχείο. Ένα βράδυ μόνο βγήκαμε σε κάποιο χωριό για ταβέρνα. Μιλώντας με Κύπριους μετά άρχισαν να μου λένε “δεν είδες τίποτα! Είναι η πιο όμορφη χώρα του κόσμου.”  Ε, μερικά χρόνια αργότερα έτυχε να χρειαστεί για άλλη δουλειά να πάω αρκετές φορές.  Κάθε φορά έβλεπα και κάτι από την λίστα αξιοθέατων φίλων και γνωστών. Κάθε φορά απογοητευόμουν.

Ξέρετε εκείνη την φοβερή αφίσα της Κύπρου;  Ε, μόνο από μια γωνιά, ειδική μέρα του χρόνου και με συγκεκριμένη κλίση μοιάζει έτσι η παραλία εκείνη. Παραδίπλα κιτς μαγαζάκια, χάλια σπίτια, ξεραϊλα. Και κάθε φορά μου έλεγαν “α, καλά, ίσως εκεί δεν είναι τόσο τέλεια.  Αλλά στο ααααααάλλο μέρος θα πάθεις την πλάκα σου!” Ε, πήγαινα και στο “αλλο” μέρος. Εξίσου χάλια.

 

Βασικά η Κύπρος είναι από τις πιο άσχημες χώρες του κόσμου. Θάλασσα; Χάλια. Παραλίες; Μέτριες. Καιρός; Τραγικός! Πρέπει να πετύχεις πριν παραγίνει ζέστη. Λίγες εβδομάδες είναι αυτό. Αν το πετύχεις. Υγρασία πολύ. Ξυπνάς, κάνεις ντους, ντύνεσαι… και ξαναμπαίνεις για ντους.  Miami φάση, τόσο χάλια. Τα σπίτια μόνο με ελληνικό κιτσαριό συγκρίνονται. Αν με ρωτούσες πως μοιάζει η Λιβύη, κάτι τέτοιο θα φανταζόμουν. Ξερό, άνυδρο… σχεδόν σαν βομβαρδισμένο το τοπίο.

 

Την τελευταία φορά που πήγα Κύπρο είχε μείνει μόνο ένα μέρος που δεν είχα επισκεφτεί. Τα “βουνά” τους, την “μαγική” Τρώωδο. Αρχίσαμε να ανηφορίζουμε με το αμάξι και ψάχναμε την “μυθική ομορφιά” στο τοπίο. Μπροστά μας ένα μικρό οικογενειακό αυτοκίνητο. Είπαμε να σταματήσουμε σε ένα σημείο “ιδιαίτερου φυσικού κάλλους” σύμφωνα με τις πινακίδες. Είχαν ήδη σταματήσει κι αυτοί. Ένας πατέρας άνοιξε να βγούνε τα παιδιά του λέγοντας:  “Βγείτε παιδιά και δείτε την ομορφιά της χώρας μας, δείτε φύση!”

 

Κοιταχτήκαμε. Δεν είπαμε τίποτα. Ένα μίζερο δάσος, από αυτά που στην Ελλάδα θεωρούμε κατάντια του φυσικού τοπίου. Χώμα τόσο φτωχό που ακόμα και τα πεύκα ζορίζονταν να πιάσουν. Από εκείνη τη μέρα δεν ξαναείπα κακό λόγο για την Κύπρο. Απλά τους λυπάμαι. Τους βλέπω που ψάχνουν απεγνωσμένα να φύγουν και τους καταλαβαίνω. Μπορεί να μην έχουν πόλεμο σαν τη Συρία, αλλά κατά την γνώμη μου αξίζουν κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας.

 

Έλα μου όμως που είναι και απατεώνες μεγάλου βεληνεκούς…. Κάθε ευκαιρία για απάτη πρώτοι πρώτοι. Φοροκολπάκια; Κύπρο! Εμπορικές εταιρείες-μαϊμού; Κύπρο. Περίεργα deal να εισάγουμε από Ισραήλ και να εξάγουμε σε χώρες που δεν γουστάρουν το Ισραήλ; Κύπρος βέβαια! Ρώσοι μαφιόζοι; Όλοι εδώ παιδιά! Ο όρος “Κύπριος επιχειρηματίας” θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να συνοδεύεται αναγκαστικά από διευκρινίσεις. Γιατί πιο πολύ σαν κάτι αποτυχημένους κακούς στον James Bond ήταν οι περισσότεροι.

 

Υποψιάζομαι ότι έχει αλλάξει η κατάσταση. Το θεατρινίστικο μπαλαμούτι τους τάχα περί “μητέρας Ελλάδας” το έχουν περιορίσει τώρα με την κρίση. Όχι γιατί βγήκαν πρώτοι από το Μνημόνιο αλλά επειδή δεν τους συμφέρει. Βλέπετε όταν πάνε Λονδίνο και ξοδεύουν αβέρτα σαν μουρτζόβλαχοι, θέλουν να δείχνουν και κάπως ανώτεροι. Θέμα χρόνου να σταματήσουν και τα δεκάρια στην Eurovision έτσι όπως πάμε. Πράγμα το οποίο θα είναι θετικό.   

Δεν έχω καμία όρεξη να πληρώνω εξοπλισμούς ως Έλληνας για να προστατεύω την Κύπρο. Ας φτιάξουν δικό τους στρατό κι ας τον πληρώσουν μόνοι  τους. Ας αλλάξουν τα παραμύθια τους και ας κόψουν τις αόριστες επικλήσεις σε κάποιο κοινό παρελθόν. Ούτε στην Αρχαιότητα ήμασταν κώλος και βρακί, ούτε τώρα. Αμείλικτα και αδυσώπειτα οι Κύπριοι κάνουν ότι τους συμφέρει εμπορικά και πολιτικά. Ποτέ δεν νοιάστηκαν για την Ελλάδα. Λυπάμαι όσους Κύπριους έχουν χάψει το παραμύθι γιατί οι ηγέτες τους στην πολιτική και την οικονομία δεν το νιώθουν.

 

Η Κύπρος δεν είναι Ελληνική.  Είναι και πάντα ήταν ότι την συμφέρει. Και καλά κάνει.

**  οι απόψεις του Μαύρου Πρόβατου δεν εκπροσωπόυν τις απόψεις του σαιτ και των υπόλοιπων συντακτών του

Comments

comments

About Kiss My GRass

x

Check Also

Τάσος Πέτσας: Μέσα από την μουσική  εκφράζω τα βιώματά μου και προσπαθώ να αντιμετωπίσω την καθημερινότητά μου

Συνέντευξη στον Αλεξανδρινό Παπασπυρόπουλο Άλλοτε απόφοιτος της Νομικής σχολής και μάχιμος δικηγόρος, άλλοτε ...

Mark Twain: Η Τέχνη της Καλοπέρασης

Να ‘σαι καλή, να ‘σαι καλή, να ‘σαι πάντα καλή. Και πότε ...