Home / TALK TO ME / Ηλιάνα Μπαρδή “Ζωγραφίζοντας τη Μινωϊκή Κρήτη”

Ηλιάνα Μπαρδή “Ζωγραφίζοντας τη Μινωϊκή Κρήτη”

  • Πες μου ένα παραμύθι
Η στήλη αυτή δημιουργήθηκε από τον Χρήστο Δασκαλάκη για όσους γράφουν, διαβάζουν και ακόμα πιστεύουν στα παραμύθια.

p1110488

Έχω λάβει και έχω διαβάσει πολλά βιβλία με κατασκευές, με εκπαιδευτικό υλικό, με δραστηριότητες για τα παιδιά. Δύσκολα όμως κάτι με ενθουσίασε πραγματικά, δύσκολα με έπεισε για την εκπαιδευτική μελέτη που είχε γίνει πριν την έκδοση του.

Όταν έλαβα στα χέρια μου αυτό το βιβλίο – εργαστήριο, για έναν πολιτισμό που θαυμάζω και με γοητεύει, πραγματικά δεν ήθελα να τελειώσει καμία του σελίδα. Πληροφορίες πολύτιμες για κάθε παιδί, ενήλικα, γονιό ή εκπαιδευτικό, χώρος για ζωγραφική, για κατασκευές, για διάλογο, για γνώση. Πραγματικά, ένιωσα ότι τα παιδιά που θα το λάβουν σαν δώρο ή θα το δουλέψουν στο σχολείο και στο σπίτι, είναι παραπάνω από τυχερά, γιατί η συγγραφέας του Ηλιάνα Μπαρδή και οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο έχουν κάνει μια μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα δουλειά.

dsc_9928

Οι υπέροχες τοιχογραφίες με τα δελφίνια, οι κυρίες με τα γαλάζια, ο μύθος του Λαβύρινθου, ο Δίσκος της Φαιστού, ο Μινώταυρος, όλα ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων με τρόπο διασκεδαστικό, και κυρίως, απλό και κατανοητό. Και αυτό, μαζί με τη γνώση, είναι το πιο πολύτιμο φορτίο αυτού του βιβλίου.

dsc_9943

Προσπαθούσα για μέρες να σκεφτώ που θέλω να φωτογραφίσω το βιβλίο. Επηρεασμένος όμως από τις τοιχογραφίες του Μινωικού πολιτισμού και το χώρο που αφήνει η συγγραφέας στα παιδιά να ζωγραφίσουν τα δικά τους μοτίβα, ένας λευκός τοίχος μου φάνηκε αρκετός. Γιατί το πιο απλό είναι και το πιο όμορφο.

Για αυτό λοιπόν αφήνουμε το λευκό να μας ταξιδέψει και να γεμίσει με όσα το κάθε παιδί ονειρεύεται και το βοηθάει να εκφραστεί.

Πριν λοιπόν πάρετε στα χέρια σας το μοναδικό αυτό βιβλίο γνώσης, και πριν αρχίσετε να το γεμίζετε με μπογιές συντροφιά με τους μικρούς φίλους της παρέας,  ας διαβάσουμε τις απαντήσεις της συγγραφέως του, σε τρεις δικές μας καίριες ερωτήσεις.

dsc_9931

Photos: Yannis Zampelis

Τι μπορούμε ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί ή ως απλοί συγγενείς ή φίλοι να προσφέρουμε σε ένα παιδί;

Να του επιτρέψουμε την χαρά του να γεμίζεις τα χέρια σου με χρώμα για να αφήσεις το αποτύπωμα σου στο χαρτί, να παίζεις με υλικά της φύσης και να ζωντανεύουν οι αισθήσεις, να πλημυρίζεις συναισθήματα καθώς κατασκευάζεις ένα έργο και έχεις την ευθύνη του,  γεμάτος ανεξαρτησία και ελευθερία. Να το αφήσουμε να δημιουργήσει, να διαβάσει, να συγκινηθεί  χωρίς να κρίνουμε για το αποτέλεσμα, για τα συναισθήματα  εμείς  με τα μάτια των ενηλίκων. Να του παρέχουμε βιβλία, ιστορίες, φανταστικές και μη.

Πιστεύετε ότι τα παραμύθια έχουν ηλικία και αν όχι τι μπορούν να προσφέρουν στους ενήλικες;

Δεν έχουν ηλικία τα παραμύθια όπως δεν έχει ηλικία η χαρά,  η τέχνη. Το παραμύθι είναι σύντροφος  των τεχνών, της  έμπνευσης, της ελευθερίας, της επικοινωνίας. Το παραμύθι είναι παιχνίδι. Τα παιχνίδια των μεγάλων είναι οι τέχνες. Τα παιχνίδια όλων, μικρών και μεγάλων είναι τα παραμύθια.

Πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να μείνουν κοντά στο βιβλίο;

Όσο σημαντικό είναι να αγαπούν, να χαίρονται, να αισθάνονται. Το βιβλίο είναι ένα ακόμα πολύτιμο εργαλείο να ακούς τους ανθρώπους και να σε ακούνε. Το βιβλίο  σε μαθαίνει να ακούς  την φωνούλα μέσα σου, έτσι ώστε η ψυχή να μπορεί να  βρίσκει το δρόμο της. Σε εξοπλίζει με τη σιγουριά ότι εκεί έξω υπάρχουν φίλοι μέσα στη σιωπή και μέσα στις σελίδες, όταν είσαι παιδί μα και όταν είσαι ενήλικας.

BIOΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ηλιάνα Μπάρδη

Η Ηλιάνα Μπαρδή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και την Ακαδημία Willem de Kooning του Rotterdam.  Aπό το 2006 έως σήμερα εργάζεται στην Κρήτη ως εκπαιδευτικός των Εικαστικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το 2015 εκδόθηκε το παιδικό βιβλίο της Ζωγραφίζοντας εξερευνώ τη Μινωική Κρήτη από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Συμμετείχε με τους μικρούς μαθητές της σε εργαστήρια, διαγωνισμούς και  εκθέσεις στην Κρήτη και την Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει  εισηγήσεις για την διδασκαλεία των εικαστικών σε Αθήνα και  Ρέθυμνο όπως και εκθέσεις ζωγραφικής  και εικαστικές δράσεις σε Κρήτη, Αθήνα, Λεμεσό. Έχει ασχοληθεί με το αρχαιολογικό σχέδιο και  την εικονογράφηση  βιβλίων.

minoites_cover_small

Ευχαριστούμε πολύ τη συγγραφέα Ηλιάνα Μπαρδή για τη συνομιλία και τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο (Ομήρου 50, Αθήνα T: 210 3627641) για την ευγενική προσφορά του βιβλίου.

Διαβάστε για το Νικολύκο στη μακρινή Ντουλαποχώρα, του Χρήστου Δασκαλάκη κάνοντας κλικ εδώ

postinline_878_563afb434640e-620x620

Όλες οι παραπάνω φωτογραφίες είναι του Yannis Zampelis

Comments

comments

About Χρήστος Δασκαλάκης

Ο Χρήστος Δασκαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και μεγάλωσε στο νησί της Ύδρας μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Σπούδασε Συμβουλευτική και Ψυχολογία στο Mediterranean College, Δημιουργική Γραφή στο Open College Of the Arts, Θεωρία της Μουσικής και Ορθοφωνία στο Ελληνικό Ωδείο και ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του με μαθήματα στην Υποκριτική και Σκηνοθεσία στο Θέατρο Των Αλλαγών. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Ο ελεύθερος χρόνος του είναι γεμάτος από ταξίδια, σελίδες με μικρές ιστορίες, παραμύθια και στίχους. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, χωρίς να ξεχνά τη μεγάλη του αγάπη, την Ύδρα. Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία, επισκεφτείτε την προσωπική του ιστοσελίδα www.christosdaskalakis.com
x

Check Also

Ο δικός μου Άγιος – Χρήστος Δασκαλάκης

Ο δικός μου Άγιος. Μεγάλωσα μέσα στις εκκλησίες και τα μοναστήρια. Από ...

Εύη Μαραμή: “Bongo, Ο Δεινόσαυρος”

Κάποιες ιστορίες, είναι το ίδιο «μαγικές» όσο και οι άνθρωποι που τις ...