Home / LIFE / Πόσο μονογαμικά ζώα είμαστε; Το συγκριτικό τεστ!

Πόσο μονογαμικά ζώα είμαστε; Το συγκριτικό τεστ!

f5978547ad9b9162cfe653da24c52deb

Τα πειράματα με τους καπουτσίνους είναι διάσημα. Όχι τους καφέδες, τις μαϊμούδες, στις οποίες έμαθαν οι επιστήμονες πώς να χειρίζονται λεφτά. Από το τίποτα, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, έπιασαν το κόλπο της οικονομίας. Δίνεις λεφτά, παίρνεις σταφύλια κλπ. Πιο προηγμένα πειράματα, απέδειξαν ότι χειρίζονται και τα ρίσκα ή τις επενδύσεις, όπως οι άνθρωποι. Να κλέβουν όπως οι άνθρωποι. Αλλά το καλύτερο ήταν βέβαια μια μέρα,  που ένας καπουτσίνος  έκλεψε ολόκληρο ταψί με λεφτά και στη βιασύνη του το έριξε στη μέση του χώρου. Έγινε χαμός, καθώς όλοι προσπαθούσαν να μαζέψουν όσα περισσότερα μπορούσαν. Σαν άνθρωποι.  

Και ένας καπουτσίνος γύρισε σε θηλυκό δίπλα του, της έδωσε τρία νομίσματα και την πήδηξε.

Όπως οι άνθρωποι! Μόλις ολοκλήρωσε (δεν αργούν – όπως οι άνθρωποι) αυτή πήγε με τα νομίσματα στην πόρτα να τα ανταλλάξει με σταφύλια. Αρχικά, είπαν ότι θα διακόψουν τα πειράματα. Υπερβολική παρέμβαση στη φύση. Οι καπουτσίνοι δεν θα μπορούν ποτέ ξανά να φερθούν σαν φυσιολογικά ζώα. Υποτιμούν οι ερευνητές, χιλιάδες άλλες έρευνες σε σχέση με την υποτιθέμενη μονογαμία στα ζώα και όσα έχουμε να μάθουμε για τους ανθρώπους σχετικά.  

Ξέρετε εκείνες τις συγκινητικές φωτογραφίες με το αρσενικό ΧΨΩ πουλάκι, που προσέχει τη φωλιά με τις ώρες; Που κλωσάει τα αυγά υπομονετικά; Που πετάγεται λίγο για διάλειμμα, όταν γυρνάει με φαγητό η σύζυγος; Ε, τώρα με τα GPS που του έβαλαν, ανακάλυψαν ότι εκεί που πετάγεται για ένα-δυο σκουλήκια, κάνει και παρακάμψεις σε άλλες φωλιές και ρίχνει ένα-δυο πηδήματα σε άλλα θηλυκά στην περιοχή.

Ας πάρουμε τη λίστα τώρα, με τα 5 κατ’ επίφαση μονογαμικά ζώα στον πλανήτη: 

2ff0bca4ce19193027b118fcd85b68ff

1. Γίββωνες.

Η μόνη λογική εξήγηση για τους γίββωνες, είναι πως γίνονται μονογαμικά ζώα για να προστατεύουν τα μικρά από δολοφονία. Δεν παίζει πολύ κρέας στη γειτονιά τους και τα θηλυκά συντηρούνται οριακά από τη βλάστηση εκεί που ζουν.

Οι Γορίλες:; Μεγάλο εξωτερικό μέγεθος, μικροί όρχεις που παράγουν λίγο σπέρμα. Γιατί; Γιατί άμα νικήσεις όλους τους άλλους γορίλες, όλο το χαρέμι είναι δικό σου.

Οι Χιμπατζήδες; Μικρό εξωτερικό μέγεθος, αλλά πολύ σπέρμα. Γιατί; Πολυγαμικά ζώα, ο ανταγωνισμός να επικρατήσει το δικό σου DNA γίνεται στον κόλπο της θηλυκιάς. Οπότε, δεν σκοτώνουν τα μικρά, γιατί δεν ξέρουν ποιανού είναι με σιγουριά.

… Ο άνθρωπος, βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα μεγέθη αυτά. Άρα;

 2. Κύκνοι.

Ξεχάστε το. Όσο τους μελετάνε πιο προσεκτικά, τόσο πιο συχνά βλέπουν διαζύγια. Όλα αυτά τα δακρύβρεχτα έργα στην ιστορία της τέχνης, θα πρέπει να ξαναγραφτούν τώρα.

 3. Μαύρα όρνια.

Μάλλον σαν τους κύκνους, αλλά δεν τους έχουμε πιάσει ακόμα να κερατώνουν. Η κοινωνία τους είναι σαν θρησκευόμενοι μαυροφόροι: όταν δούνε οποιοδήποτε είδος φλερτ πλακώνουν όλοι (και οι άσχετοι με τη φάση) να τη διακόψουν.

 4. Γαλλικό αγγελόψαρο.

Εδώ έχουμε παραλλαγή του θέματος. Προφανώς είναι αδύνατον να παρακολουθούμε πλήρως τα ψάρια. Αυτό που ξέρουμε, είναι ότι είναι ιδιαίτερα επιθετικά σε άλλα αρσενικά την εποχή του ζευγαρώματος. Σε στυλ «πηδήξου με όποιον θέλεις, αλλά όταν έρθει η ώρα να κάνουμε παιδί θα σε κλειδώσω στο διαμέρισμα για δυο μήνες – να είμαι σίγουρος».

5. Άλμπατρος.

Εδώ έχουμε τη νύξη για την οικονομική κρίση. Πραγματικά, φαίνεται ότι είναι μονογαμικά ζώα. Αλλά η μόνη εξήγηση είναι ότι οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσής τους, τα ανάγκασε να καταντήσουν έτσι! Δηλαδή μοιράζονται επακριβώς τις υποχρεώσεις, γιατί έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης των μωρών τους. Αυτό εξαρτάται δηλαδή άμεσα από το περιβάλλον τους και τον πλούτο του.

2e6f22db218f06ef24ebaf9761a798edΠολλά νεροπούλια στις ΗΠΑ έγιναν πολυγαμικά καθώς άλλαζε το περιβάλλον τους. Μόλις το πλεονέκτημα της καλής τροφής στον γείτονα, ξεπεράσει το πλεονέκτημα της βοήθειας του σταθερού γκόμενου, αρχίζει το κέρατο. Όπως το έθεσε μια εξελικτική βιολόγος: «ποια γυναίκα δεν θα προτιμούσε να είναι η τρίτη γυναίκα του Τζον Κένεντι και όχι πρώτη του Μπόζο του Κλόουν;» Μερικοί (κυρίως φανατικοί χριστιανοί) προσθέτουν στη λίστα αυθαίρετα και άλλα ζώα τα οποία δεν είναι μονογαμικά.

Αλλά δεν είναι εκεί η ουσία, ούτε το ελπιδοφόρο μήνυμα της υπόθεσης. Η εξέλιξη του ανθρώπου, του εγκεφάλου και του πολιτισμού του, είναι αλληλένδετα δεμένη με τον τρόπο που φερόμαστε σεξουαλικά. Το ίδιο και το κέρατο. Αν ψάχνατε απλές απαντήσεις χάσατε. Είναι πολύπλοκο, μπερδεμένο και σε κάποιο βαθμό, θα μείνει πάντα άλυτο μυστήριο.

Και έτσι η διαφορετικότητα του καθενός,  πάντα θα θριαμβεύει τελικά.

 

(Δείτε επίσης: Αυτά είναι τα site που πάνε όσοι θέλουν σεξ αλλά ντρέπονται να το πουν.)

Comments

comments

About Αλέξης Χαλκίδης

«Στείλτε ένα σύντομο bio και μια φωτογραφία ανφάς.» Ναι ρε, θα σου τυλίξω τα επιτεύγματά μου σε λαδόκολλα φαστφουντάδικη, τώρα αμέσως… απ’όλα το θες; Το κρέας είναι χοιρινό. Low fat κοτόπουλα και μπούρδες δεν παίζουν, δεν έχουν ποτέ την ίδια γεύση με «αληθινό» σουβλάκι και το ξέρεις. Μισός Έλληνας, μισός Άγγλος είμαι αλλά ξέρω πιο μισό έχει την γεύση. Με εξαίρεση τις σπουδές στην Αγγλία, σαν τα κομμάτια λίπος στο καλαμάκι, τρώω την πατρίδα μου με τα άσχημά της μια ζωή επειδή λατρεύω τα καλά της. Τζατζίκι. Πάντα. What you see is what you get. Χύμα στο κύμα και όποιοι αντέξουν. Αν ψάχνετε καλλωπισμούς της αλήθειας, αν δεν αντέχετε σήμερα την έντονη γεύση της πραγματικότητας, μην με διαβάσετε. Τα ζώδια δεν ισχύουν. Καθόλου. Αν κάνετε ομοιοπαθητική είστε ηλίθιοι. Τελείως. Αν νομίζετε ότι μας ψεκάζουν πηδήξτε από τα ίδια αεροπλάνα. Κρεμμύδι εξαρτάται από το πρόγραμμα της υπόλοιπης ημέρας. Πατάτες, κέτσαπ και μουστάρδες δεν έχουν θέση σε σουβλάκι πίτα. Πολλοί με περνάνε για Σαλονικιό αλλά δεν είμαι. Πολλοί gay μου την πέφτουν αλλά δεν είμαι. Δεν κρίνω κανέναν, δεν έχω καν την ικανότητα να κάνω διακρίσεις λόγω ηλικίας, φύλου, ράτσας ή οτιδήποτε. Απλά προσπαθώ να ξέρω τι είμαι και δεν είμαι από αυτούς που ανέχονται να τρώνε πολλά άμυλα μαζί. Στο περιτύλιγμα η πίτα μου είναι λίγο καμένη πια στην μέση ηλικία αλλά βαστάει καλά. Βίτσιο με οτιδήποτε περιλαμβάνει φύση και αθλητισμό, έτσι σε στυλ «αφού βρέθηκα σε ένα καγιάκ, ας το πάω μέχρι το επόμενο νησί». Μερικοί με περνάνε για τεχνολογομανή επειδή ασχολούμαι από μικρός και συγγράφω για αυτά. Προσπαθώ να σκέφτομαι. Οπότε τυλίξτε με σε όποια κόλλα θέλετε τελικά. Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος ότι αν φάμε μαζί 2-3 φορές θα γνωριστούμε καλύτερα και θα μας αρέσει όλους τελικά. Καλή όρεξη. http://www.alexanderchalkidis.com/blog
x

Check Also

Συνήθως ξυπνάω λίγο πριν βρέξει. Καβάφης, Καζαντζάκης και το κάμπριο

Δεν θυμάμαι πότε ανακάλυψα αυτή την ιδιαίτερα χρήσιμη ικανότητά μου. Μπορεί να ...

Teachers’ Coffee S02E02 – Γκρίνια. Και ειδήσεις

Καθότι λείψαμε το καλοκαίρι, είπαμε να αρχίσουμε να κοιτάμε τις ειδήσεις από ...