Home / FASHION ART DECO / Παρουσίαση και κριτική του νέου βιβλίου του Αναστάσιου Μαρασλή “Ο κύκλος του Πάθους” στον Ιανό

Παρουσίαση και κριτική του νέου βιβλίου του Αναστάσιου Μαρασλή “Ο κύκλος του Πάθους” στον Ιανό

panel ianos full

Ο κος Μαρασλής μαζί με τους κα Μαρία Τσαρούχα-ηθοποιός – σκηνοθέτης, κα Χρύσα Σαραντοπούλου δημοσιογράφος-οικονομολόγος και τον Ναυτιλιακό επιχειρηματία-Στιχουργό κο Σταύρο Γαλανάκη.

Ο Αναστάσης Μαρασλής παρουσίασε το νέο του βιβλίο « Ο κύκλος του Πάθους » από τις εκδόσεις Α.Α.ΜΑΡΑΣΛΗΣ στον ΙΑΝΟ την Πέμπτη 5/01/2017.

Για το βιβλίο μίλησαν :

Χρύσα Σαραντοπούλου, Δημοσιογράφος – Οικονομολόγος, η οποία ήταν και η συντονίστρια της εκδήλωσης.

Μαρία Τσαρούχα,  Ηθοποιός – Σκηνοθέτης – ιδρύτρια της σχολής Perceptual Acting, η οποία ανέγνωσε και αποσπάσματα από το βιβλίο.

Σταύρος Γαλανάκης, Ναυτιλιακός Επιχειρηματίας – Στιχουργός

Δημήτρης Τανούδης, Συγγραφέας, ο οποίος ανέλυσε το έργο με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο σε ένα εξαιρετικό σημείωμα – κριτική.

panel aam close up 3a

Με γνωστές μελωδίες χρωμάτισαν την παρουσίαση του βιβλίου οι καλλιτέχνες Μηνάς Μπόγρης στην κιθάρα και Στέφανος Γιαννόπουλος στο τσέλο.

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν από τον επιχειρηματικό, καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό χώρο, ανάμεσά τους ο καταξιωμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Τσαρούχας, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΝΜΑ Βασίλης Τερζής, ο γνωστός πολιτικός μηχανικός και συγγραφέας Γεράσιμος Έρτσος κ.α. Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν αρωματικά κρασιά, χορηγία της οινοποιίας Σκούρα. Με έντονο ενδιαφέρον, ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη συγκίνηση συμμετείχαν με ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ‘τελετής’ μιας και ο συγγραφέας εύστοχα την αποκάλεσε ‘βάπτιση’ του πνευματικού παιδιού του με νονούς τους ομιλητές και καλεσμένους φίλους και συνοδοιπόρους.

anagnostews (1)

Ο συγγραφέας και επιχειρηματίας Αναστάσης Μαρασλής μέσα από το νέο του βιβλίο, το μυθιστόρημα ‘Ο κύκλος του Πάθους’, κάνει μια βαθιά διεισδυτική αποτύπωση του ρηχού και αδιέξοδου κόσμου της ύλης, για να μοιραστεί αλήθειες που προσφέρονται στους αναγνώστες ως τεκμήρια των επιγνώσεών του. Με το τελευταίο του έργο, ο δημιουργός του ευπώλητου «λύκος ή πρόβατο;» μας επιβεβαιώνει τους πνευματικούς και λογοτεχνικούς του προσανατολισμούς. Σε αυτή την ανατρεπτική ιστορία μυστηρίου και πάθους ο συγγραφέας παίζει έντεχνα με ζωντανούς χαρακτήρες και φυτεύει τον σπόρο της αμφιβολίας για το πραγματικό και ουσιώδες ώστε να επενεργήσει τελικά και αναπότρεπτα στον άγνωστο ψυχισμό μας.

lertas_stavros_tasos

Ο ήρωας του Αναστάση Μαρασλή είναι παγιδευμένος στο δαιδαλώδη κόσμο των αισθήσεων. Ελεγχόμενος, από τα ανικανοποίητα πάθη του, επιδιώκει άπληστα να έχει όλο και περισσότερα. Ασυγκράτητος, καταφεύγει στην παρανομία. Όλα φαίνεται πως πηγαίνουν καλά μέχρι που ένα απρόσμενο γεγονός κλονίζει το διάσημο Ελληνοαμερικανό έμπορο έργων τέχνης, Άλεξ Ρόουζες, που ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί. Την πιο κρίσιμη περίοδο της ζωής του ερωτεύεται το διαφορετικό, το ασυμβίβαστο, το ανιδιοτελές, που ενσαρκώνεται στο πρόσωπο μιας όμορφης νεαρής αρχαιολόγου. Το κόστος των αποφάσεών του είναι δυσβάσταχτο και βιώνει δραματικές στιγμές, καθώς όλα καταρρέουν γύρω του. Ένας ισοβίτης, με το παράδειγμά του, επηρεάζει καταλυτικά τον τρόπο σκέψης και τις αντιλήψεις του. Μυστικά του παρελθόντος που επηρεάζουν τον ψυχισμό του έρχονται στο φώς. Ο Άλεξ ζει μια πρωτοφανή, επώδυνη περιπέτεια αυτοανακαλύψεων και συναισθηματικής ωρίμανσης.

Ένα μυθιστόρημα που γονιμοποιεί την συνείδηση, διεγείρει, προκαλεί, αιχμαλωτίζει.

YPOGRAFES IANOS

‘Ο κύκλος του Πάθους’

Αποσπάσματα της κριτικής από τον βραβευμένο Συγγραφέα

Δημήτρη Τανούδη.

     «Κατά το πρώτο μισό, ο αφηγηματικός κόσμος του βιβλίου ξετυλίγεται ανάμεσα από τα στεγανά τοιχώματα του πάθους και των παθών. Τόσο ο κεντρικός ήρωας, ο Άλεξ, όσο και οι άνθρωποι που τον περιβάλλουν, ξεστρατισμένοι σύζυγοι, νευρωτικοί επιχειρηματίες, εκδιδόμενα μοντέλα, χρήστες ναρκωτικών, θιασώτες ερωτικών απολαύσεων και παιχνιδιών της εξουσίας, όλοι όσοι περιστρέφονται σαν δορυφόροι γύρω από τον πρωταγωνιστή, αντανακλώντας κατά βάθος τον ίδιο τον ψυχισμό του, δεν είναι παρά άνθρωποι που παθιάζονται και συνάμα πάσχουν, άνθρωποι που πάσχουν επειδή υποκύπτουν στο ένα κυρίαρχο πάθος τους.

     Το κάθε ξεχωριστό πάθος του κάθε ήρωα αποτυπώνεται έτσι με το πρόσημο της μονάδας, το πρόσημο της καθήλωσης στον αριθμό ένα, είτε ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει τη θέση του απόλυτου εταιρικού βασιλιά που επιδιώκει να κατακτήσει ο Ντάνιελ καθώς συντελεί την οικονομική δολοφονία του αδερφού του, είτε στη μανία του εφοπλιστή Εμπειρίκου, ο οποίος αγοράζει έργα τέχνης χωρίς να τα κατανοεί, απλώς και μόνο για τη συμβολική αξία της αγοράς του ίδιου του πλούτου, είτε ακόμα στη νεαρή Λουίζ, ενός κοριτσιού που οραματίζεται την προσωπική ανάρρηση μέσα από τα κρεβάτια των ισχυρών.

     Παρότι όμως το κάθε πάθος αντιστοιχεί σε έναν θρόνο, σε μία έξη, σε έναν ψυχοσωματικό ίμερο, τα πάθη, αντιθέτως, τα πάθη με τη χριστιανική σημασία της λέξης, αντιστοιχούν στην πολλαπλότητα: στις πολλαπλές συνέπειες εκείνου ακριβώς του κενού που έπεται κάθε εκπληρωμένου πάθους.

     Το μοναδικό λοιπόν που γεννά το πάθος (στον ενικό αριθμό) δεν είναι παρά η ακόρεστη ανάγκη για επανάληψη του εαυτού του. Κι αυτό γιατί το μοναδικό που γεννούν οι συνέπειες των παθών (στον πληθυντικό αριθμό) δεν είναι παρά μια ψευδεπίγραφη κάθαρση, μια αγρανάπαυση υφασμένη από λυγμούς και στείρα μελαγχολία, ώσπου τουλάχιστον να εκκολαφθεί ο επόμενος σπόρος, ο νέος λωτός, η επόμενη ανασύνταξη της αδηφαγίας.

     Παραθέτοντας εδώ από το βιβλίο: «Οι διεγερμένες, μέχρι πριν λίγο, αισθήσεις της, υποχώρησαν σταδιακά και ένιωσε μόνη, πολύ μόνη». Όλοι οι δευτερεύοντες ήρωες αυτού του βιβλίου (όλες, επομένως, οι αντανακλάσεις του κεντρικού ήρωα) διεγείρουν τις αισθήσεις τους, φτάνοντας στο σωματικό παροξυσμό, ενώ, μια στιγμή μετά, σταδιακά αλλά μοιραία, χάνονται στον πολλαπλό τεμαχισμό της λήθης, αυτής της λήθης που εκδηλώνεται όταν ο άνθρωπος σκορπίζει σε τόσα ασύνδετα μέρη ώστε καμιά λειτουργία της συνείδησης δεν μπορεί να τα ενώσει, ώστε το μόνο που μπορεί πλέον να τα ενώσει είναι το νέο πάθος, η ζωώδης διάσταση του πάθους, η ενόρμηση τελικά της καταστροφής, το ένστικτο του θανάτου.

     Οι ήρωες ενοποιούνται, τρόπω τινά, από το πάθος τους, σκορπίζουν μέσα στη βραχύβια λύτρωση των παθών τους και εκ νέου συμπτύσσονται από την επόμενη αφύπνιση του ενστίκτου, αδιάκοπα αιχμάλωτοι σ’ έναν φαύλο κύκλο, τον κύκλο του πάθους».

«Όσο βαρυσήμαντο κι αν ακουστεί, τηρώντας βέβαια πάντα τις αναλογίες, θα έλεγε κανείς πως η ψυχική μεταστροφή του ήρωα, ακριβώς εκεί, πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, θυμίζει τις παλιές κλασικές αφηγήσεις – τον Κόμη Μόντε Κρίστο και τον Ρασκόλνικοβ, τις εξομολογήσεις ακόμα του Όσκαρ Ουάιλντ στο De Profundis αλλά και τη συγγραφή του Δον Κιχώτη από τον Θερβάντες μέσα στο κάτεργο της πολυετούς του φυλάκισης.

Ένας τέτοιος λογοτεχνικός συνειρμός θα μπορούσε όμως να ιδωθεί κι ως εντελώς φυσικός. Γιατί τα μεγέθη αυτών των λογοτεχνών είναι μεν απλησίαστα, αλλά ο Αναστάσης Μαρασλής δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να συναντιέται νοητικά μαζί τους από τη στιγμή που ενεργοποιεί τη μεταστροφή του ήρωα μέσα στο περιβάλλον της φυλακής, στις ύψιστες δηλαδή συνθήκες ανελευθερίας που έχει εφεύρει ο άνθρωπος.    Συναντιέται αναπόφευκτα μαζί τους, εφόσον γνωρίζει κάτι που οπωσδήποτε γνώριζαν τούτοι οι απαράμιλλοι συγγραφείς: πως κάθε φορά που βρισκόμαστε σε κατάσταση εγκλεισμού και απομόνωσης, το μόνο που διατρέχει τις σκέψεις μας είναι οι τρόποι με τους οποίους θα συνδεθούμε με τον εαυτό μας. Πώς αλλιώς να υπάρξει κανείς όταν ουδείς οικείος μπορεί να βεβαιώσει την ύπαρξή του; Πρέπει λοιπόν, σ’ εκείνο τον κρίσιμο χρόνο όπου το ελιξίριο της ταυτότητας φαίνεται να αδειάζει, ν’ αναζητήσουμε έναν Άλλον. Και ο Άλλος αυτός, ο γεννημένος από εμάς, δεν είναι τελικά παρά μια αποκάλυψη του βαθύτερου Εγώ – εκείνου που μέχρι τότε διέφευγε της συνείδησής μας. Δεν είναι παρά η λησμονημένη εστία του ίδιου μας του εαυτού

Comments

comments

About Αναστάσης Α. Μαρασλής

Ο Αναστάσης Α. Μαρασλής είναι συγγραφέας και επιχειρηματίας ναυτιλιακών και ασφαλιστικών υπηρεσιών, με πολλές διακρίσεις και αναφορές του ονόματός του στις ημερήσιες ναυτιλιακές εφημερίδες «Lloyd’s List» του Λονδίνου και «Trade Winds» της Νορβηγίας. Άρθρα και συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευτεί στη «Ναυτεμπορική», στο «Βήμα», στο περιοδικό «Ναυς», στο «Independent Investors News» των Η.Π.Α. και στο «The Baltic Exchange Magazine» του Λονδίνου. Διετέλεσε επίσης ανταποκριτής των Lloyd’s στην Ελλάδα επί οκτώ χρόνια. Έχει παρουσιαστεί από τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια NET, ΑΝΤ1, ALPHA, ALTER, EXTRA, STAR και το ραδιόφωνο του ANT1 με αφορμή τα πολυσυζητημένα βιβλία του . Το βιβλίο του «Λύκος ή Πρόβατο;» εκδόθηκε για πρώτη φορά από τις εκδόσεις Λιβάνη το 2006. Γρήγορα ξεχώρισε και καταχωρήθηκε από τη μηνιαία επιθεώρηση του περιοδικού «Διαβάζω» ως ένα από τα δέκα πρώτα σε πωλήσεις βιβλία - μεταξύ 148 νέων τίτλων - και λόγω συνεχούς και επίμονης ζήτησης επανεκδόθηκε και επανακυκλοφορεί από το Φεβρουάριο του 2016. Το 2011 εκδόθηκε το βιβλίο του «Η σιωπή των ανδρών» από τις εκδόσεις Ανατολικός, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και διατίθεται ακόμα από τα βιβλιοπωλεία IANOS. Το έντονο ενδιαφέρον του για την παρατήρηση και την έρευνα σοβαρών κοινωνικών φαινομένων και μοντέλων συμπεριφοράς που απομακρύνουν τον άνθρωπο από την κατάσταση της ικανοποίησης και της ευτυχίας, τον παρακινεί στο γράψιμο βιβλίων που προσθέτουν αξία στο αναγνωστικό του κοινό. Το χαρακτηριστικό συγγραφικό του στιλ ξεχωρίζει για την αμεσότητά του και την προφανή μελέτη της ανθρώπινης σκέψης και των μοντέλων συμπεριφοράς. Το μυθιστόρημα «Ο κύκλος του πάθους» περιέχει αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία και γράφτηκε με την πρόθεση να μεταδώσει στον αναγνώστη τις επιγνώσεις του συγγραφέα μέσα από ένα περιπετειώδες ταξίδι αυτοανακάλυψης. Εραστής της προόδου, φιλοσοφεί και καταγράφει τις σκέψεις του από τα εφηβικά του χρόνια. Του αρέσει το διάβασμα, η μαγειρική, τα σπορ, οι τέχνες και τα ταξίδια. Γοητεύεται από τις ομορφιές της φύσης και το θαύμα της ζωής . Μιλάει αγγλικά και ιταλικά. Ζει με τη σύζυγό του, Σαπφώ, και τα δυο παιδιά τους σε ένα νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο του 1908, στη Μαρίνα Ζέας, στον Πειραιά. Έχει ακόμα μια κόρη από παλιότερη ερωτική του σχέση με γνωστή ηθοποιό η οποία έχει την επιμέλειά της. www.anastasismaraslis.com
x

Check Also

‘Η ζωή, τα Βιβλία και το μαρτύριο της επανάληψης’ – Αναστάσης Μαρασλής

‘Αν κατάφερα και είδα μακρύτερα από άλλους ήταν επειδή στάθηκα επάνω στους ...

‘Ο αέναος κύκλος των επαναλήψεων και των παθών” – Αναστάσης Μαρασλής

«Το να μην μπορείς να ζήσεις παρά μόνο μια ζωή, είναι σαν ...