Home / LIFE / Παρίσι – η Πόλη του Φωτός – Έλια Κουρή

Παρίσι – η Πόλη του Φωτός – Έλια Κουρή

CIMG0108 - Αντιγραφή

Το Παρίσι αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να μυηθούν μέσα από τα αξιoθέατά του στην Ιστορία της Γαλλίας από τον Μεσαίωνα, την Αναγέννηση, τους σημαντικούς 18ο και 19ο αιώνα (αιώνες συνυφασμένους με την ανάπτυξη της Τέχνης, της Λογοτεχνίας, και του Πολιτισμού ως σήμερα, τη σύγχρονη εποχή, που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες Μητροπόλεις της Ευρώπης, που εξακολουθεί να διατηρεί όλα αυτά τα στοιχεία. Είναι η πρωτεύουσα της Γαλλίας και της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς και μαζί με τα περίχωρα ο πληθυσμός του ξεπερνά τα 13.000.000 σύμφωνα με τη Βικιπέδια. Αποτελεί επίσης την οικονομική και πολιτιστική πρωτεύουσα της Γαλλίας καθώς και έδρα πολλών διεθνών οργανισμών, όπως της Unesco.

Έχοντας αποφοιτήσει από ελληνογαλλικό σχολείο μυήθηκα από μικρή στα άδυτα της γαλλικής Ιστορίας ανά τους αιώνες όπως και στα αξιοθέατα και τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία του Παρισιού. Πρώτη φορά το επισκέφθηκα στα πλαίσια μιας εκπαιδευτικής εκδρομής με το σχολείο, όπου τα πρωινά κάναμε μαθήματα γλώσσας και από το μεσημέρι και μετά ερχόμασταν σε επαφή με κάθε μνημείο, μουσείο ή αξιοθέατο, σημάδι της πλούσιας Ιστορίας του. Μια φορά όμως δεν φτάνει και έτσι τον Ιούνιο του 2012 ξαναβρέθηκα εκεί που με καλούσαν οι σπουδές μου, τα μαθήματα για τη γαλλική λογοτεχνία και η ιδιοσυγκρασία μου.

Με το αεροπλάνο σε τρεις ώρες από την Αθήνα προσγειώνεσαι στα αεροδρόμια Οrly και Charles de Gaule και αφήνεσαι στην περιπέτεια της μαγείας της γαλλικής πρωτεύουσας. Διαβάζοντας πράγματα για την Ιστορία του Παρισιού καταλαβαίνουμε τον λόγο ύπαρξης των μνημείων και αυτό που σημαίνουν για τους Γάλλους. Κάθε εποχή άφησε τα ίχνη της στη διαμόρφωση της πόλης: συνοικίες, οδοί, μνημεία. Ήδη από πολύ παλιά αποτελούσε σταυροδρόμι για τις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα σε Βορρά και Νότο καθώς βρισκόταν μέσα σε μια πολύ γόνιμη και πλούσια σε αφθονία αγαθών κοιλάδα. Κατά τον Μεσαίωνα, μια εποχή όπου το θρησκευτικό στοιχείο άκμαζε, δημιουργήθηκαν πολλές εκκλησίες και καθεδρικοί ναοί στο κέντρο του Παρισιού, που δεν γκρεμίστηκαν ποτέ και σώζονται αγέρωχοι ως σήμερα. Κυριότερο μεσαιωνικό μνημείο άξιο επίσκεψης η Παναγία των Παρισίων και Καθεδρικός Ναός των Παριζιάνων. Είναι γνωστό σε όλους πως το Παρίσι διατρέχεται από τον ποταμό Σηκουάνα και κάθε πόλη με ποτάμι ασκεί μια ιδιαίτερη έλξη και γοητεία στον επισκέπτη.

Κατά την Μεσαιωνική περίοδο χτίστηκαν επίσης τα μεγάλα Πανεπιστήμια της Ευρώπης. Η Σορβόννη, το μεγαλύτερο και γνωστότερο παρισινό πανεπιστήμιο χτίστηκε το 1257 και δεσπόζει στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα. Τότε στο πανεπιστήμιο μιλούνταν μόνο τα Λατινικά, έτσι η περιοχή όπου φοιτούσαν και ζούσαν οι φοιτητές ονομαζόταν Καρτιέ Λατέν, λατινική συνοικία, ονομασία που διατηρείται ως και σήμερα. Και τα δύο αυτά αξοθέατα αξίζουν της επίσκεψης και του θαυμασμού του δυνητικού επισκέπτη.

Κατά την περίοδο της Αναγέννησης κατασκευάζονται πολλοί πύργοι για τους οποίους είναι φημισμένο το Παρίσι. Κοντά στα δάση, εκτός του κέντρου, σε μικρή απόσταση, ο βασιλιάς Φραγκίσκος ο Πρώτος χτίζει τους πύργους ή κάστρα του Φοντενεμπλό. Εκεί βρίσκεσαι κυριολεκτικά μέσα στη φύση και απολαμβάνεις τις ομορφίες της. Ξεκουράζεσαι, εισπνέεις καθαρό αέρα και αφήνεις το μυαλό να ταξιδέψει. Το Μουσείο του Λούβρου θα γκρεμιστεί και θα ξαναχτιστεί πολλές φορές, καθώς κάθε βασιλιάς θέλει να αφήσει το στίγμα του. Κατά την περίοδο της Αναγέννησης το Λούβρο γίνεται ένας πύργος της Αναγέννησης και ο βασιλιάς εκθέτει εκεί τη Τζοκόντα που μελλοντικά θα γίνει ο πιο γνωστός πίνακας του μουσείου. Μεγάλοι κήποι, κατά το ιταλικό στιλ, ανοίγουν τις πύλες τους στους Παριζιάνους και διατηρούν το ιδιαίτερο χρώμα τους ως σήμερα. Έτσι, δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τους Ζαρντέν ντε Τυιλερί και Ζαρντέν ντυ Λυξεμπούργκ. Το Λούβρο, με την επιβλητική και υποβλητική πυραμίδα του αποτελεί ένα από τα σύβολα του Παρισιού. Για να του αφιερώσεις όλη την πρέπουσα προσοχή θα χρειαστείς μέρες, όμως δώσε βάση στα ελληνικά μνημεία που φυλλάσσονται εκεί, την Αφροδίτη της Μήλου και τη Νίκη της Σαμοθράκης. Η  Νίκη είναι τοποθετημένη σε τέτοιο σημείο ώστε από όποιο σημείο κι αν την κοιτάζεις το βλέμμα της σε ακολουθεί και βαθιά συγκίνηση σε διακατέχει.

Ο δέκατος όγδοος αιώνας αποτελεί συνώνυμο της άνθησης των Τεχνών, των Γραμμάτων, της Λογοτεχνίας και διαμορφώνεται η γαλλική κουλτούρα. Ο Λουδοβίκος 16ος κατοικεί πλέον στον πύργο των Βερσαλιών, λίγο έξω από την πρωτεύουσα. Δεν νοείται να επισκεφθείς το Παρίσι και να μην δεις τις Βερσαλίες. Εντυπωσιάζεσαι τόσο από τη χλιδή του εσωτερικού του παλατιού όσο και από τους ολάνθιστους κήπους με τα σιντριβάνια. Μέσα στο Παρίσι κατασκευάζονται μεγάλες λεωφόροι, όπως η πασίγνωστη λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων και η πλατεία Ομονοίας με τον γνωστό οβελίσκο. Περπατήστε κατά μήκος της λεωφόρου, θαυμάστε τα πολυτελή μαγαζιά, πιείτε τον καφέ σας σε ένα μπιστρό ή γευματίστε σε ένα από τα πολυάριθμα εστιατόρια και μυηθείτε στη γαλλική κουζίνα. Κατά τον 18ο αιώνα αναπτύσσεται η γαλλική Διανόηση και μεγάλοι συγγραφείς, λογοτέχνες της εποχής και άνθρωποι του Πνεύματος συναντιούνται στα λεγόμενα Φιλολογικά Σαλόνια και ανταλλάσσουν απόψεις. Όμως είναι και ο αιώνας όπου ξεσπά η Γαλλική Επανάσταση το 1789.

Κατά τον 19ο αιώνα ακμάζει η γαλλική Ποίηση και κατά το δεύτερο μισό του δημιουργείται η αστική τάξη και το Παρίσι γίνεται μία από τις μεγάλες βιομηχανικές πόλεις της Ευρώπης. Τη σημερινή του μορφή το Παρίσι αρχίζει να την παίρνει επί της κυριαρχίας του Ναπολέοντα του Τρίτου. Ανοίγει το Δάσος της Βουλόνης, τόπος ιδανικός για χαλάρωση και ξεκούραση και κατασκευάζεται η Όπερα, η μεγαλύτερη του κόσμου. Αν είστε τυχεροί, όπως εγω, και πετύχετε ξενάγηση στο εσωτερικό της, το σίγουρο είναι πως θα εκστασιαστείτε. Φυσικά, μετά την ξενάγηση, πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μία στάση στο φημισμένο Καφέ ντε λα Παι, στην πλατεία της Όπερας για να πιείτε τον καφέ σας και να δοκιμάσετε το φημισμένο και κορυφαίο γευστικά μιλφέιγ του. Προσπαθείστε να βρείτε τραπέζι μέσα στην καφετέρια. Θα πάθετε πλάκα. Δεν έχετε ξαναδεί κάτι αντίστοιχο. Αξίζει με χίλια. Το 1889 χτίζεται ο διάσημος Πύργος του Άιφελ για να εορταστούν τα εκατό χρόνια από την Γαλλική Επανάσταση. Ορδές τουριστών συρρέουν στο Παρίσι για να θαυμάσουν τον πύργο και να φωτογραφηθούν όπως και για να θαυμάσουν τη θέα από τον τελευταίο όροφό του.

Η Αψίδα του Θριάμβου, άλλο ένα αξιοθέατο από το οποίο βλέπουμε το Παρίσι από όλες τις πλευρές του και από τη θέση Charles de Gaule όπου βρίσκεται η αψίδα ξεκινούν δώδεκα λεωφόροι με αστέρια. Η πλατεία ονομάστηκε για αυτό τον λόγο πλατεία του Αστεριού.

Ένα άλλο σημείο μαστ για το Παρίσι είναι η συνοικία της Μονμάρτρης με τον επιβλητικό ναό της Ιεράς Καρδίας. Μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε μέρος της Καθολικής Λειτουργίας καθώς το αρμόνιο δημιουργεί μια ιδιαίτερη μέθεξη και κατάνυξη. Η Μονμάρτρη έχει ένα ιδιαίτερα γραφικό και παραδοσιακό χρώμα με πέτρινα καλντερίμια. Είναι το στέκι των καλλιτεχνών. Σε ένα από τα εστιατόριά της μπορούμε να διαβάσουμε τα ονόματα όλων των καλλιτεχνών που ήρθαν να διασκεδάσουν, να πιουν να φάνε και να δουλέψουν εκεί. Το πιο φημισμένο στέκι είναι το «Λε λαπέν αζίλ» όπου αποτελεί τόπο συγκέντρωσης ζωγράφων, ποιητών και τραγουδιστών. Αν συναντήσετε πλανόδιο ζωγράφο, σταθείτε να σας κάνει το πορτραίτο και μην παραλείψετε να αγοράσετε γκραβούρες που απεικονίζουν αξιοθέατα του Παρισιού.

Μαστ επίσης αποτελεί μια βόλτα κατά μήκος του Σηκουάνα με τα πλοιάρια τα λεγόμενα μπατό μους. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείτε όλο το Παρίσι. Δεν θα χάσετε κανένα αξιοθέατο.

Αν πάλι θέλετε να δείτε μια πιο σύγχρονη οπτική της πόλης και όχι τόσο παραδοσιακή και ιστορική θα κατευθυνθείτε στην συνοικία της Ντεφάνς. Επίσης πρέπει να επισκεφτείτε το Μουσείο του Μπομπούρ, πιο σύγχρονο, καθώς και την Αγορά των Αλ (le Forum des Halles) που σήμερα αποτελεί ένα σύνολο εμπορικό και πολιτισμικό. Οι έμποροι δουλεύουν όλη νύχτα ώστε να είναι έτοιμη η αγορά το πρωί να υποδεχτεί το κοινό.

Μπορούμε να μετακινηθούμε εύκολα στο Παρίσι με το οργανωμένο δίκτυο του μετρό, με τα λεωφορεία αλλά και με τα πόδια αν έχουμε μαζί μας έναν χάρτη ή έναν ξεναγό.

Το Παρίσι λοιπόν καλύπτει πολλά και διαφορετικά γούστα, εξακολουθεί να είναι ένας ρομαντικός προορισμός, που όσο και αν κάποιοι το καπηλεύονται και το πλήττουν με τα τρομοκρατικά χτυπήματα, πάντα θα προσκαλεί και θα προκαλεί τον επισκέπτη να το επισκεφτεί χωρίς να φοβάται και να αφεθεί στη γοητεία του.

Comments

comments

About Έλια Κουρή

Γεννήθηκα στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1980. Σπούδασα γαλλική γλώσσα και φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2003 ως το 2010 δούλεψα τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Χρυσή Ευκαιρία στο τμήμα διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων. Έκτοτε, θύμα της ανεργίας κι εγώ. Μιλάω γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά και ιταλικά και διδάσκω γαλλικά και αγγλικά σε ιδιαίτερα μαθήματα. Πρόσφατα ολοκλήρωσα τις σπουδές διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων στα Εργαστήρια Βιβλίου της Αλυσίδας Πολιτισμού Ιανός. Λατρεύω το γράψιμο, τα ταξίδια, τη λογοτεχνία, το θέατρο και οτιδήποτε έχει σχέση με τον πολιτισμό.
x

Check Also

Βιβλιοκριτική: Σκουφοκοκκινίτσα, Παραμύθια… αλλιώς, Μαρίνα Γιώτη – Έλια Κουρή

Εκδόσεις Διόπτρα Ολοκληρώνουμε το αφιέρωμα στη σειρά παιδικών παραμυθιών «Παραμύθια… αλλιώς» από ...

Αγγλία, Σκοτία, Χάιλαντς: Ένα μαγευτικό ταξίδι σε πύργους, κάστρα, πράσινο και γοητευτικές πόλεις – Έλια Κουρή

Ένα από τα ωραιότερα ταξίδια που έχω κάνει στην Ευρώπη είναι αυτό ...