Home / POINT OF U / Editors' view / Πίστευε ο Καρλ Γιούνγκ στην αστρολογία;

Πίστευε ο Καρλ Γιούνγκ στην αστρολογία;

0ac9ec73709993c5631dfe6be2baf9cf

Πρόκειται για σημαντική μορφή με σημαντικά βιβλία και θεωρίες. Αλλά. Είναι μεγάλο το “αλλά”. Πολλοί σημαντικοί θεωρητικοί ανέπτυξαν βλακείες θεωρίες μεγαλώνοντας. Ο Sir Arthur Conan Doyle, ο συγγραφέας του ορθολογιστή Sherlock Holmes πίστευε στις νεράιδες. Ναι, σε φτερωτά πλάσματα στον κήπο του. Άλλοι την πατάνε με την ομοιοπαθητική. Πολλοί γίνονται θρήσκοι καθώς πλησιάζουν την γραμμή τερματισμού της ζωής τους. Στην καλύτερη περίπτωση δεν μαθαίνουμε για τυχόν κουτσουκέλες τους. Στη χειρότερη και οι ίδιοι ανασκευάζουν παλαιότερά τους πορίσματα ή προσπαθούν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα.

Ο Γιουνγκ πίστευε σε ένα σωρό βλακείες όπως την τηλεπάθεια, την τηλεκίνηση, το ESP (Extra Sensory Perception) και την αστρολογία. Σε άλλα θέματα  έφτιαχνε δικές του ιδέες όπως το συλλογικό ασυνείδητο. Δεν είναι κάτι που μπορεί να αποδείξει κανείς. Σαν θεωρητικό τέχνασμα, σαν ιδέα για φιλοσοφίσματα είναι μια χαρά. Το πρόβλημα είναι ότι άνθρωποι μειωμένης διανοητικής ικανότητας προσπαθούν να κολλήσουν το όνομα του Γιούνγκ δίπλα σε τσαρλατάνους πχ της αστρολογίας.

Με την αστρολογία ασχολήθηκε ο Γιούνγκ για να αποδείξει μια άλλη τέτοια θεωρητική ιδέα, αυτή του synchronicity. Πως τυχαίνει να μπει στο δωμάτιό του ένα σκαθάρι ακριβώς τη στιγμή που ασθενής του περιγράφει όνειρο με σκαραβαίο; Αφού ο σκαραβαίος είναι γνωστό σύμβολο της αναγέννησης της ψυχής για τους Αιγύπτιους… Αποφάσισε να εξετάσει πιο επιστημονικά την αστρολογία εξετάζοντας για παράδειγμα αν υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στα ζώδια των ανθρώπων και αυτούς που επιλέγουν να παντρευτούν.

Αυτό που μου λείπει στην βιβλιογραφία της αστρολογίας είναι κυρίως κάποια στατιστική μέθοδος σύμφωνα με την οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν επιστημονικά τουλάχιστον κάποια βασικά της σημεία.

bf58cde0dff06163838c904f32bf0a6cΗ στατιστική ανάλυση του Γιούνγκ βέβαια έδειξε πανηγυρικά ότι δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός. Όπως ποτέ καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει την παραμικρή σχέση της αστρολογίας με φαινόμενα στον πλανήτη Γη και τους ανθρώπους της. Αλλά αντί να το παραδεχθεί, καθότι θα αναγκαζόταν να επανεξετάσει πολλές αντίστοιχες μπαρούφες που είχε πετάξει ως τότε, ο Γιούνγκ αποφάσισε να κρυφτεί πίσω από την ιδέα του synchronicity. Αφού δεν μπορούσε να το αποδείξει δηλαδή, η μπάλα στην εξέδρα…

Ο Γιούνγκ πέρασε ένα διάστημα που δεν ήταν και πολύ στα καλά του. Ο ίδιος αναφερόταν σε αυτό ως την “δημιουργική του αρρώστια” όπου θεωρούσε ότι ήταν προφήτης με ειδικό χάρισμα και ότι όλοι οι άνθρωποι μετά τα 35 υποφέρουν από μια αρρώστια που τους στερεί τη θρησκεία. Σε μια διάλεξη παραδέχθηκε ότι πιστεύει σε μυστήρια χέρια που παρουσιάζονται με μαγικό τρόπο μερικές φορές.

Είναι πολύ σημαντικό να ξεχωρίζουμε σε κάθε στοχαστή τα χρήσιμα από τα λιγότερο χρήσιμα. Στη περίπτωση του Γιούνγκ είναι ακόμα πιο σημαντικό να περισώσουμε τα πάμπολλα σημαντικά του έργα και ιδέες από τις αστοχίες του που γίνονται τροφή για τους απανταχού σύγχρονους τσαρλατάνους. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα διαβάσετε για τα “δέκα πράγματα που είπε…” ή “τα πέντε πράγματα που έκανε κάθε πρωί ο Καρλ Γιούνκ πριν πάει τουαλέτα”, ανατρέξτε καλύτερα στα βιβλία του και ξεστραβωθείτε πριν μας πασάρετε το μισομασημένο κουτόχορτό σας.

Comments

comments

About Αλέξης Χαλκίδης

«Στείλτε ένα σύντομο bio και μια φωτογραφία ανφάς.» Ναι ρε, θα σου τυλίξω τα επιτεύγματά μου σε λαδόκολλα φαστφουντάδικη, τώρα αμέσως… απ’όλα το θες; Το κρέας είναι χοιρινό. Low fat κοτόπουλα και μπούρδες δεν παίζουν, δεν έχουν ποτέ την ίδια γεύση με «αληθινό» σουβλάκι και το ξέρεις. Μισός Έλληνας, μισός Άγγλος είμαι αλλά ξέρω πιο μισό έχει την γεύση. Με εξαίρεση τις σπουδές στην Αγγλία, σαν τα κομμάτια λίπος στο καλαμάκι, τρώω την πατρίδα μου με τα άσχημά της μια ζωή επειδή λατρεύω τα καλά της. Τζατζίκι. Πάντα. What you see is what you get. Χύμα στο κύμα και όποιοι αντέξουν. Αν ψάχνετε καλλωπισμούς της αλήθειας, αν δεν αντέχετε σήμερα την έντονη γεύση της πραγματικότητας, μην με διαβάσετε. Τα ζώδια δεν ισχύουν. Καθόλου. Αν κάνετε ομοιοπαθητική είστε ηλίθιοι. Τελείως. Αν νομίζετε ότι μας ψεκάζουν πηδήξτε από τα ίδια αεροπλάνα. Κρεμμύδι εξαρτάται από το πρόγραμμα της υπόλοιπης ημέρας. Πατάτες, κέτσαπ και μουστάρδες δεν έχουν θέση σε σουβλάκι πίτα. Πολλοί με περνάνε για Σαλονικιό αλλά δεν είμαι. Πολλοί gay μου την πέφτουν αλλά δεν είμαι. Δεν κρίνω κανέναν, δεν έχω καν την ικανότητα να κάνω διακρίσεις λόγω ηλικίας, φύλου, ράτσας ή οτιδήποτε. Απλά προσπαθώ να ξέρω τι είμαι και δεν είμαι από αυτούς που ανέχονται να τρώνε πολλά άμυλα μαζί. Στο περιτύλιγμα η πίτα μου είναι λίγο καμένη πια στην μέση ηλικία αλλά βαστάει καλά. Βίτσιο με οτιδήποτε περιλαμβάνει φύση και αθλητισμό, έτσι σε στυλ «αφού βρέθηκα σε ένα καγιάκ, ας το πάω μέχρι το επόμενο νησί». Μερικοί με περνάνε για τεχνολογομανή επειδή ασχολούμαι από μικρός και συγγράφω για αυτά. Προσπαθώ να σκέφτομαι. Οπότε τυλίξτε με σε όποια κόλλα θέλετε τελικά. Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος ότι αν φάμε μαζί 2-3 φορές θα γνωριστούμε καλύτερα και θα μας αρέσει όλους τελικά. Καλή όρεξη. http://www.alexanderchalkidis.com/blog
x

Check Also

Συνήθως ξυπνάω λίγο πριν βρέξει. Καβάφης, Καζαντζάκης και το κάμπριο

Δεν θυμάμαι πότε ανακάλυψα αυτή την ιδιαίτερα χρήσιμη ικανότητά μου. Μπορεί να ...

Teachers’ Coffee S02E02 – Γκρίνια. Και ειδήσεις

Καθότι λείψαμε το καλοκαίρι, είπαμε να αρχίσουμε να κοιτάμε τις ειδήσεις από ...