Home / FASHION ART DECO / Bookwaves / “Ο Κουραμπιές Γιεσγιές”, Αυγή Βάγια – Έλια Κουρή

“Ο Κουραμπιές Γιεσγιές”, Αυγή Βάγια – Έλια Κουρή

εκδόσεις Διόπτρα

Ένα παραμύθι για τους μικρούς μας φίλους γεμάτο χρώματα, αρώματα, γεύσεις και μηνύματα μας παρουσιάζει η Αυγή Βάγια μέσω του παιδικού της βιβλίου «Ο Κουραμπιές Γιεσγιές». Και τι άλλο ζητάει ένα παιδί μέσα σε ένα παραμύθι εκτός από μια πρωτότυπη ιστορία που να του κεντρίζει το ενδιαφέρον και να του εξάπτει τη φαντασία δημιουργώντας του εικόνες; Σαφέστατα θα πρέπει να του περνάει και κάποιο μήνυμα, να έχει και εκαπιδευτικό χαρακτήρα καθώς τα παιδιά έχουν μυαλό σφουγγάρι και όλα τα φιλτράρουν και τα αποκωδικοποιούν με τρόπο πρωτότυπο και μαγικό που εντυπωσιάζει τους μεγάλους. Ο τρόπος που σκέφτονται και η φαντασία τους πάντα μας εκπλήσσει και μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι είναι πανέξυπνα.

Η συγγραφέας λοιπόν εδώ πρωσοποποεί τα γλυκά και δίνει σάρκα και οστά σε έναν κουραμπιέ – ένα γλυκό λαχταριστό μεν καθώς αποτελείται από άχνη ζάχαρη, καβουρντισμένα αμύγδαλα και συνδυάζεται με τα Χριστούγεννα, την αγαπημένη γιορτή κάθε παιδιού, όμως λόγω του σχήματός του, στρογγυλός, και του όγκου του, συνήθως μεγάλος, μπορεί να ταυτιστεί με έναν άνθρωπο άσχημο και ψιλοατσούμπαλο και λίγο διαφορετικό. Έτσι ο Κουραμπιές μας εδώ δεν έχει μάθει να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και αυτοεκτίμηση. Λέει σε όλα «Υes» με αποτέλεσμα να του έχουν κολλήσει το παρατσούκλι Γιεσγιές και να θέλει να τον στολίζουν σαν καρναβάλι προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον των άλλων για να τον αγοράσουν. Όμως κανείς δεν τον αγοράζει γιατί δεν έχει καταλάβει ότι για να αρέσει στους άλλους πρέπει η ομορφιά να πηγάζει από μέσα του.

Έχει όμως εξαιρετικούς φίλους, τα άλλα γλυκά που τον αγαπούν πολύ και θέλουν να τον βοηθήσουν. Έτσι του μαθαίνουν να μην λέει σε όλα ναι, yes, αλλά μόνο σε αυτά που πραγματικά έχει ανάγκη. Φρέσκια ζύμη, αχνιστή ζάχαρη και καβουρντισμένα αμύγδαλα παρασκευάζονται εκείνη τη στιγμή για να τον κάνουν φρέσκο και λαχταριστό. Και όταν ένα παιδάκι τον διαλέγει ως γλυκό για να τον φάει, αφού έχει τέλεια μυρωδιά, αυτός πετάει στα ουράνια γιατί πλέον νιώθει καλά και θέλει να κατακτήσει όλον τον κόσμο. Και φυσικά τα καταφέρνει.

Πρωτότυπη ιστορία, με μηνύματα που διδάσκουν στα παιδιά την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, τη δύναμη της αληθινής φιλίας και ότι στα απλά βρίσκονται τα πιο ωραία, επενδεδυμένη με χρώματα και εικόνες μέσω της εξαιρετικής εικονογράφισης του Γιώργου Σγουρού, το παραμύθι «Ο Κουραμπιές Γιεσγιές» θα ενθουσιάσει τους μικρούς μας φίλους και θα τους μάθει πολλά!

Comments

comments

About Έλια Κουρή

Γεννήθηκα στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1980. Σπούδασα γαλλική γλώσσα και φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2003 ως το 2010 δούλεψα τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Χρυσή Ευκαιρία στο τμήμα διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων. Έκτοτε, θύμα της ανεργίας κι εγώ. Μιλάω γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά και ιταλικά και διδάσκω γαλλικά και αγγλικά σε ιδιαίτερα μαθήματα. Πρόσφατα ολοκλήρωσα τις σπουδές διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων στα Εργαστήρια Βιβλίου της Αλυσίδας Πολιτισμού Ιανός. Λατρεύω το γράψιμο, τα ταξίδια, τη λογοτεχνία, το θέατρο και οτιδήποτε έχει σχέση με τον πολιτισμό.
x

Check Also

Βιβλιοκριτική: Σκουφοκοκκινίτσα, Παραμύθια… αλλιώς, Μαρίνα Γιώτη – Έλια Κουρή

Εκδόσεις Διόπτρα Ολοκληρώνουμε το αφιέρωμα στη σειρά παιδικών παραμυθιών «Παραμύθια… αλλιώς» από ...

Αγγλία, Σκοτία, Χάιλαντς: Ένα μαγευτικό ταξίδι σε πύργους, κάστρα, πράσινο και γοητευτικές πόλεις – Έλια Κουρή

Ένα από τα ωραιότερα ταξίδια που έχω κάνει στην Ευρώπη είναι αυτό ...