Home / POINT OF U / Editors' view / ‘Ο αέναος κύκλος των επαναλήψεων και των παθών” – Αναστάσης Μαρασλής

‘Ο αέναος κύκλος των επαναλήψεων και των παθών” – Αναστάσης Μαρασλής

o-kyklos-tou-pathous-e1479773227744

«Το να μην μπορείς να ζήσεις παρά μόνο μια ζωή, είναι σαν να μην τη ζεις καθόλου»

  Μίλαν Κούντερα

Πως είμαστε τόσο σίγουροι ότι ζούμε μόνο μια ζωή;

Χιλιάδες χρόνια πριν διατυπώσει ο Δαρβίνος την θεωρία του για την εξέλιξη των ειδών και την υλιστική ιδέα πως ο άνθρωπος είναι ένας εξελιγμένος πίθηκος, επικρατούσε η φιλοσοφία ότι ο άνθρωπος έχει ψυχή και προέρχεται από μια άλλη διάσταση, πνευματική, χρησιμοποιώντας το σώμα σαν όχημα για να έχει μια φυσική εμπειρία.


Είναι γεγονός πως τα πάντα στον κόσμο της ύλης και των αισθήσεων είναι εφήμερα και πως τίποτα δεν παίρνουμε μαζί μας φεύγοντας από αυτόν και είναι εντελώς παράδοξο, ο άνθρωπος να αντιλαμβάνεται την έννοια του απείρου και της αθανασίας και εν τούτοις να έχει πειστεί πως χάνεται μαζί με το σώμα!

Οι ελκυστικές φαινομενικότητες ακριβώς λόγω της προσωρινής τους φύσης εμπεριέχουν μια έμφυτη νοσταλγική γοητεία. Τα χρόνια, οι μήνες, οι ημέρες, οι αισθήσεις, που συνοδεύουν τις στιγμές χάνονται και δεν ξανάρχονται πια, αυτό καθιστά τον υλικό κόσμο τόσο γλυκό και την ζωή σε αυτόν υπερεκτιμημένη αδιαφορώντας για το ‘Αν’ υπάρχει και συνέχεια.

Ας σκεφτούμε όμως, αν υπήρχε συνέχεια, τι θα άλλαζε στην συμπεριφορά των ανθρώπων; Στις σχέσεις μεταξύ τους; Στον τρόπο ζωής τους; Στα ήθη;  Στις επιδιώξεις τους; Στις προτεραιότητές τους; Στις αξίες τους;

Όμως, πόσο διαφορετικά ζει ο άνθρωπος που έχει πειστεί πως έχει μια μονάχα ζωή και πως δεν είναι τίποτα άλλο από ένα εξελιγμένο ζώο;

Είναι όμως έτσι; Αν σκεφτούμε ότι η ψυχή – η πνευματική διάσταση του ανθρωπίνου όντος, ξαναγυρίζει στην γήινη φυλακή με άλλη μορφή τότε μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή, για επανάληψη της ζωής μέσα από έναν αέναο βασανιστικό ΚΥΚΛΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΩΝ, μετενσαρκώσεων και βαθμιδωτής σπειροειδούς πτώσης του όντος, ολοένα και βαθύτερα στον κόσμο της ύλης και του πνευματικού σκότους.

Για να μην υποφέρει ο άνθρωπος από αυτό το βασανιστήριο των επαναλήψεων καρφωμένος στον σταυρό των αιώνιων επιστροφών ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΘΥΜΑΤΑΙ (έχει διαλέξει την λήθη και όχι την α-λήθεια) τις προηγούμενες ενσαρκώσεις του και έτσι να μην παίρνει ευθύνη για τις προηγούμενες πράξεις του (θέλει να τις ξεχάσει, όπως κάθε τι ανήθικο, κάθε τι κακό, κάθε απώλεια, κάθε αποτυχία) όμως μαζί με τα άσχημα ξεχνά (κάνει ERASE/ΔΙΑΓΡΑΦΗ) και όλα τα καλά. Δεν γίνεται να κάνει μερική διαγραφή (ουσιαστικά κάνει FORMAT τον σκληρό του δίσκο – όλη του την μνήμη και έρχεται ξανά χωρίς να θυμάται τίποτα). Έτσι επιστρέφει και επαναλαμβάνει τα ίδια ή χειρότερα λάθη που τον οδηγούν σε χαμηλότερα υπαρξιακά επίπεδα, απομακρύνοντάς τον, από την πηγή του.

Για να σπάσει αυτός ο κύκλος των παθών, η ψυχή χρειάζεται να ενωθεί με τον Θεό, τον κρατήρα από όπου ξεπήδησε, και αυτό μπορεί να γίνει εδώ, στον φυσικό κόσμο, με την σύνδεσή μας με την ΑΓΑΠΗ, την μόνη αλήθεια, την υπέρτατη κατάσταση-διάσταση.

Η σύνδεση με την ΑΓΑΠΗ είναι η σύνδεση μας με τον ΑΝΩΤΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΑΥΤΟ, που είναι άυλος, ά-χωρος , ά-χρονος, και α-θάνατος.

Μόνο βγαίνοντας από την λήθη ( δλδ την λησμονιά του ΕΑΥΤΟΥ), με την ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ τι έχει κάνει, κάθε τι κακό, άδικο, κάθε προδοσία του ΕΑΥΤΟΥ, κάθε ανηθικότητα, ο άνθρωπος περνάει στην Α-ΛΗΘΕΙΑ και γίνεται ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ, δηλαδή ΑΙΤΙΑ πάνω στη ζωή. Αποκτά ΕΛΕΓΧΟ στις πράξεις του και στο φυσικό κόσμο. Ο δρόμος μετά είναι ανοδικός, εφ’ όσον αυτοπειθαρχεί, έχει επίγνωση του ΕΑΥΤΟΥ και την ευθύνη των επιλογών του, γνωρίζει πως κάθε του πράξη έχει συνέπειες στο εδώ, στο τώρα, αλλά και στο μετά, πως κάθε τι που σκέφτεται ή αισθάνεται αποτελεί και μια εντολή που μορφοποιείται (μέσω των πράξεών του) στον κόσμο του σήμερα, αλλά και στον κόσμο του αύριο.

Η ΑΓΑΠΗ είναι ενωτική και απελευθερωτική. Η εξατομίκευση και ο ΕΓΩΙΣΜΟΣ απομακρύνουν τον άνθρωπο από την ενιαία τελειότητά του. Η εξατομίκευση καθιστά τον άνθρωπο πολέμιο του ΘΕΟΥ και κατ’ επέκταση του ΕΑΥΤΟΥ του.

Το ΕΓΩ και τα ανικανοποίητα πάθη του είναι οι αλυσίδες του στην φυλακή των αισθήσεων, της ύλης, του ανταγωνισμού, της κυριαρχίας, της ωμής βίας και του πνευματικού και φυσικού θανάτου.

Η ΑΘΑΝΑΣΙΑ δεν είναι ουτοπία για τον άνθρωπο της ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ που ζει κάθε στιγμή, ηθικά, αυτό-πειθαρχημένα, στην κατάσταση της α-λήθειας, κάνοντας το καλό, χωρίς ενοχές και χωρίς να αισθάνεται μόνος και αδύναμος.

Αντίθετα τα χαλαρά ήθη, η χαλαρή αυτοπειθαρχία, η χαλαρή συνείδηση οδηγούν τον άνθρωπο στην έκπτωση των αξιών του και τον κάνουν δεσμώτη του ΕΓΩ και, του γεμάτου πόνο κόσμου αυτού, στον οποίο έχει εφήμερη παρουσία, καθόλου δύναμη και αποχωρεί χωρίς να παίρνει τίποτα μαζί του, για να επιστρέψει αμνήμων αλυσοδεμένος στον μαρτυρικό κύκλο των παθών, των επαναλήψεων, της σπειροειδούς πτώσης, της εξατομίκευσης, του πνευματικού θανάτου.

[email protected]

www.anastasismaraslis.com

Comments

comments

About Αναστάσης Α. Μαρασλής

Ο Αναστάσης Α. Μαρασλής είναι συγγραφέας και επιχειρηματίας ναυτιλιακών και ασφαλιστικών υπηρεσιών, με πολλές διακρίσεις και αναφορές του ονόματός του στις ημερήσιες ναυτιλιακές εφημερίδες «Lloyd’s List» του Λονδίνου και «Trade Winds» της Νορβηγίας. Άρθρα και συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευτεί στη «Ναυτεμπορική», στο «Βήμα», στο περιοδικό «Ναυς», στο «Independent Investors News» των Η.Π.Α. και στο «The Baltic Exchange Magazine» του Λονδίνου. Διετέλεσε επίσης ανταποκριτής των Lloyd’s στην Ελλάδα επί οκτώ χρόνια. Έχει παρουσιαστεί από τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια NET, ΑΝΤ1, ALPHA, ALTER, EXTRA, STAR και το ραδιόφωνο του ANT1 με αφορμή τα πολυσυζητημένα βιβλία του . Το βιβλίο του «Λύκος ή Πρόβατο;» εκδόθηκε για πρώτη φορά από τις εκδόσεις Λιβάνη το 2006. Γρήγορα ξεχώρισε και καταχωρήθηκε από τη μηνιαία επιθεώρηση του περιοδικού «Διαβάζω» ως ένα από τα δέκα πρώτα σε πωλήσεις βιβλία - μεταξύ 148 νέων τίτλων - και λόγω συνεχούς και επίμονης ζήτησης επανεκδόθηκε και επανακυκλοφορεί από το Φεβρουάριο του 2016. Το 2011 εκδόθηκε το βιβλίο του «Η σιωπή των ανδρών» από τις εκδόσεις Ανατολικός, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και διατίθεται ακόμα από τα βιβλιοπωλεία IANOS. Το έντονο ενδιαφέρον του για την παρατήρηση και την έρευνα σοβαρών κοινωνικών φαινομένων και μοντέλων συμπεριφοράς που απομακρύνουν τον άνθρωπο από την κατάσταση της ικανοποίησης και της ευτυχίας, τον παρακινεί στο γράψιμο βιβλίων που προσθέτουν αξία στο αναγνωστικό του κοινό. Το χαρακτηριστικό συγγραφικό του στιλ ξεχωρίζει για την αμεσότητά του και την προφανή μελέτη της ανθρώπινης σκέψης και των μοντέλων συμπεριφοράς. Το μυθιστόρημα «Ο κύκλος του πάθους» περιέχει αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία και γράφτηκε με την πρόθεση να μεταδώσει στον αναγνώστη τις επιγνώσεις του συγγραφέα μέσα από ένα περιπετειώδες ταξίδι αυτοανακάλυψης. Εραστής της προόδου, φιλοσοφεί και καταγράφει τις σκέψεις του από τα εφηβικά του χρόνια. Του αρέσει το διάβασμα, η μαγειρική, τα σπορ, οι τέχνες και τα ταξίδια. Γοητεύεται από τις ομορφιές της φύσης και το θαύμα της ζωής . Μιλάει αγγλικά και ιταλικά. Ζει με τη σύζυγό του, Σαπφώ, και τα δυο παιδιά τους σε ένα νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο του 1908, στη Μαρίνα Ζέας, στον Πειραιά. Έχει ακόμα μια κόρη από παλιότερη ερωτική του σχέση με γνωστή ηθοποιό η οποία έχει την επιμέλειά της. www.anastasismaraslis.com
x

Check Also

‘Η ζωή, τα Βιβλία και το μαρτύριο της επανάληψης’ – Αναστάσης Μαρασλής

‘Αν κατάφερα και είδα μακρύτερα από άλλους ήταν επειδή στάθηκα επάνω στους ...

‘ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ’ – Αναστάσης Μαρασλής

Η δύναμη επιδιώκει την αντιπαλότητα για να αντιλαμβάνεται τον εαυτό της Η ...