Home / LIFE / Ο Έλληνας σταλεγαγω και πως να βελτιωθούμε

Ο Έλληνας σταλεγαγω και πως να βελτιωθούμε

jean-honore-fragonard-the-swing_bΕίναι απλό. Εγώ έχω δίκιο. Για να βρω το δίκιο μου, θέλω να πείτε όλοι “έχεις δίκιο Αλέξη!” Επιπλέον πρέπει οι περισσότεροι να παραδεχτείτε ότι είχατε άδικο αυτοβούλως. Χωρίς να σας απειλώ με όπλο ή να κρατάω όμηρους τα παιδιά σας και το σκυλί και το παπαγαλάκι σας.

Αλλά δεν αρκεί αυτό. Θέλω να μου πείτε ότι έχω δίκιο και εσείς και όλοι που σας παρακολουθούν.  Δεν έχει νόημα να μου κάνουν like οι δέκα κολλητοί και εκατό από το ίδιο κόμμα. Αυτό είναι σαν να πάω στο ΚΑΠΗ και να μου πει μπράβο ο παππούς μου και οι φίλοι του. Θέλω να με κάνετε να δείχνω σωστός, δίκαιος και σοφός όλοι. Χωρίς να σας πλακώσω στο ξύλο και χωρίς να μου χυθεί ο φραπές.

Όσες οργισμένες αναρτήσεις και να κάνω στο Facebook μου, δεν πετυχαίνω πολλά. Κρατάω 2-3 Συριζαίους φίλους για να ψιλοπλακωνόμαστε καμιά φορά. Δεν πρόκειται να τους πείσω, ούτε να το παραδεχτούν ποτέ ακόμα κι αν τους πείσω. Ο μόνος τρόπος είναι με παράθεση λογικών αντιπροτάσεων. Ήρεμα. Χωρίς φωνές και υπερβολές. Αυτό που νομίζατε φίλοι μου καλοί, δεν ισχύει και ιδού τι νομίζω ότι ισχύει καλύτερα. Πρέπει να είναι τόσο προφανές το δίκιο, ώστε μόνοι τους να το αναφωνούν.

Σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει η οργή. Ούτε οι φωνές που έθαψαν τις προοπτικές του Γεωργιάδη. Χαμόγελο και χιούμορ. Δουλεύει για τον Ομπάμια, δουλεύει για τους ΑΜΑΝ. Δουλεύει παντού και πάντα, ακόμα και ο Λαζόπουλος το δούλευε σχετικά καλά ώσπου έπεσε από το τεντωμένο σχοινί της παράλογης στάσης του. Το πάθος πείθει. Απλά προσέξτε ποιον σημαδεύετε και πως.

Μερικές γενικές αρχές πριν μπω σε συγκεκριμένα παραδείγματα:

  • Όχι, δεν είναι όλα τα θέματα “κρίσιμα”. Αν επιμένετε να μας παρουσιάζετε το καθετί σαν τον Ιωάννη στην Αποκάλυψη κάθε φορά χάνετε το κοινό σας.  Γιατί εσένα σου φαίνεται “κρίσιμη” η σημερινή συμφωνία με τους θεσμούς, εγώ καίγομαι να χάσει ο Γαύρος και η άλλη θεωρεί κρίσιμο να μην μάθει τι θα γίνει στο Game of Thrones. Όποιο από τα τρία διαλέξεις θα χάσεις τους δυο στους τρεις.
  • “Έχεις ένα δίκιο”. Αν και ο σκοπός σου είναι να αποδείξεις το αντίθετο μερικές φορές συμφέρει να το βγάλεις από μπροστά σου το (μικρό του) δίκιο για να φτάσεις στο άλλο (τεράστιο, θεαματικό, δικό σου) δίκιο.
  • Τεχνικοί όροι/γλώσσα. Ειδικά με αυτή την κυβέρνηση γίνεται σαφές ότι παίζουν με λέξεις. Δεν είναι μνημόνιο, είναι κόφτης, δεν είναι Τροίκα, είναι θεσμοί, το γαϊτανάκι είναι ατέλειωτο, παράλογο και θα ήταν αστείο αν δεν έκαναν κουμάντο την χώρα μας. Όπου και όποτε βρίσκετε τέτοια, τουλάχιστον σημειώστε τα, στιγματίστε τα, φέρτε τα στην επιφάνεια.  Αν βρείτε κάτι καλύτερο, ρίξτε το στην μάχη.
  • Αναλογίες. Οποιοδήποτε θέμα, όσο πολύπλοκο κι αν είναι (συνήθως τα εθνικά θέματα είναι) μπορεί και πρέπει να γίνει πιο κατανοητό αν το παρουσιάσουμε σε σχέση με κάτι άλλο. Ο Χριστός κάτι ήξερε και έριχνε παραβολές. Μπορείς να κρύβεις ασάφειες με αυτές και να κατευθύνεις τη συζήτηση. Όλοι παίρνουν το ύφος “ναι, βέβαια….” και γλαρώνει η ματιά τους. Νιώθουν ότι ξέρουν καλύτερα. Κέρδισες.
  • Συνδεθείτε με τον κόσμο τους. Ένας φίλος μου τα κάνει όλα παραδείγματα μπάσκετ. “Είναι σαν να χάνουμε με οκτώ πόντους και μένουν δυο λεπτά στο ρολόι. Πρέπει να κάνουμε φάουλ” σου λέει. Αν δεν πιάσεις το νόημα αμέσως σου βάζει και έξτρα σάλτσες: “Και όλο το ματς ο διαιτητής έπαιζε τους άλλους λίγο αλλά τώρα σφυράει τέταρτο φάουλ στον power forward σου”… Σε άλλον μπορεί να πρέπει να βρεις παράδειγμα από λαϊκό τραγούδι, παροιμία, παιδικό παραμύθι. Ό,τι δουλεύει για τον καθένα.
  • Συνδεθείτε ψυχολογικά. Ένας καλός τρόπος είναι να σκεφτείτε κάποιον που ξέρετε καλά. Μιλάτε σε μια ηλικιωμένη κυρία; Πείτε τα σαν να μιλάτε στην μαμά σας. Κάποιος που σας ξέρει, είναι καπάτσα, ξέρει πως δουλεύει η πιάτσα και δεν φοβάται να σας κριτικάρει. Ξέρει τις αδυναμίες σας. Πριν ανοίξετε το στόμα σκεφτείτε το έτσι.
  • Χιούμορ, ανέκδοτα και αστεία. Όλα μαζί, πολλά από δαύτα και μετά λίγα ακόμα για γαρνιτούρα. Αφού μπορεί να το κάνει ο Ομπάμα που είναι πλανητάρχης, μπορείτε κι εσείς. Δεν υπάρχει θέμα στο οποίο δεν χωράει λίγο ή πολύ χιούμορ αρκεί να το βασίζετε σε…
  • …αδιάσειστα στοιχεία, διάβασμα, έρευνα και όχι μπαρούφες γενικολογίες. Εκεί που χαϊδεύεστε σε πορνοsite και το facebook, δεν κοιτάτε και καμιά σοβαρή πηγή να μάθετε καλύτερα το θέμα λέω εγώ; Ακόμα και αν δεν σας συμφέρουν κάποια στατιστικά καλό είναι να τα ξέρετε. Να ξέρετε που βόσκουν για να τα αποφύγετε. Να ξέρετε πως αρχίζουν για να προετοιμαστείτε αν θα σας τα σερβίρουν.
  • Κοινή λογική (επιλεκτικά) Σαν τα παραδείγματα που έγραφα πιο πάνω με το μπάσκετ. Τι θες Τασία;  Ανοιχτά σύνορα; Βεβαίως, μαζί σου εγώ! Για πες μου στο σπίτι σου έχεις πόρτα; Κλειδαριά; Να αράξω κάνα χρόνο στο σαλόνι σου γιατί δεν έχω OTE TV και μου αρέσει πως μαγειρεύεις;  (Συνδύασα και χιούμορ, έτσι πάει.)

lon-bakst-costume-study-for-nijinsky-in-his-role-in-la-pri-1332940662_bΓιατί το κύριο θέμα είναι να περνάμε καλά. Πλακωνόμαστε Online, offline, σε κανάλια και σε ταβέρνες για να περνάμε καλά. Ενώ ταυτόχρονα νιώθω και μάγκας γιατί καταστρέφω τα χαζοεπιχειρήματά σας. Αν υποφέρετε τόσο πολύ με την “αναισθησία στις ειδήσεις” κλείστε την τηλεόραση. Αν δεν αντέχετε την “πολιτική βλακεία” των φίλων σας στο Facebook, κλείστε το Facebook. Εγώ γελάω μαζί σας. Κάθομαι στην κουζίνα και τρώω κάτι noodles από χθες, πίνω πράσινο τσάι και θα το ανεβάσω τώρα αυτό να δω ποιος θα τσιμπήσει για να το συζητήσουμε.

Έτσι πάει.

Comments

comments

About Αλέξης Χαλκίδης

«Στείλτε ένα σύντομο bio και μια φωτογραφία ανφάς.» Ναι ρε, θα σου τυλίξω τα επιτεύγματά μου σε λαδόκολλα φαστφουντάδικη, τώρα αμέσως… απ’όλα το θες; Το κρέας είναι χοιρινό. Low fat κοτόπουλα και μπούρδες δεν παίζουν, δεν έχουν ποτέ την ίδια γεύση με «αληθινό» σουβλάκι και το ξέρεις. Μισός Έλληνας, μισός Άγγλος είμαι αλλά ξέρω πιο μισό έχει την γεύση. Με εξαίρεση τις σπουδές στην Αγγλία, σαν τα κομμάτια λίπος στο καλαμάκι, τρώω την πατρίδα μου με τα άσχημά της μια ζωή επειδή λατρεύω τα καλά της. Τζατζίκι. Πάντα. What you see is what you get. Χύμα στο κύμα και όποιοι αντέξουν. Αν ψάχνετε καλλωπισμούς της αλήθειας, αν δεν αντέχετε σήμερα την έντονη γεύση της πραγματικότητας, μην με διαβάσετε. Τα ζώδια δεν ισχύουν. Καθόλου. Αν κάνετε ομοιοπαθητική είστε ηλίθιοι. Τελείως. Αν νομίζετε ότι μας ψεκάζουν πηδήξτε από τα ίδια αεροπλάνα. Κρεμμύδι εξαρτάται από το πρόγραμμα της υπόλοιπης ημέρας. Πατάτες, κέτσαπ και μουστάρδες δεν έχουν θέση σε σουβλάκι πίτα. Πολλοί με περνάνε για Σαλονικιό αλλά δεν είμαι. Πολλοί gay μου την πέφτουν αλλά δεν είμαι. Δεν κρίνω κανέναν, δεν έχω καν την ικανότητα να κάνω διακρίσεις λόγω ηλικίας, φύλου, ράτσας ή οτιδήποτε. Απλά προσπαθώ να ξέρω τι είμαι και δεν είμαι από αυτούς που ανέχονται να τρώνε πολλά άμυλα μαζί. Στο περιτύλιγμα η πίτα μου είναι λίγο καμένη πια στην μέση ηλικία αλλά βαστάει καλά. Βίτσιο με οτιδήποτε περιλαμβάνει φύση και αθλητισμό, έτσι σε στυλ «αφού βρέθηκα σε ένα καγιάκ, ας το πάω μέχρι το επόμενο νησί». Μερικοί με περνάνε για τεχνολογομανή επειδή ασχολούμαι από μικρός και συγγράφω για αυτά. Προσπαθώ να σκέφτομαι. Οπότε τυλίξτε με σε όποια κόλλα θέλετε τελικά. Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος ότι αν φάμε μαζί 2-3 φορές θα γνωριστούμε καλύτερα και θα μας αρέσει όλους τελικά. Καλή όρεξη. http://www.alexanderchalkidis.com/blog
x

Check Also

Συνήθως ξυπνάω λίγο πριν βρέξει. Καβάφης, Καζαντζάκης και το κάμπριο

Δεν θυμάμαι πότε ανακάλυψα αυτή την ιδιαίτερα χρήσιμη ικανότητά μου. Μπορεί να ...

Teachers’ Coffee S02E02 – Γκρίνια. Και ειδήσεις

Καθότι λείψαμε το καλοκαίρι, είπαμε να αρχίσουμε να κοιτάμε τις ειδήσεις από ...