Home / LIFE / Οι 15 λόγοι που αγαπάμε τον José Mujica, Πρόεδρο της Ουρουγουάης

Οι 15 λόγοι που αγαπάμε τον José Mujica, Πρόεδρο της Ουρουγουάης

 http://themindunleashed.org/wp-content/uploads/2014/07/1555-is.jpeg

Επιμέλεια – απόδοσηΑπόστολος Καζάκος

Ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης, Jose Mujica, διαθέτει το 90% του μισθού του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο για όσους επιζητούν την συνεργασία για μια παγκόσμια αλλαγή.

Το 2013 η Ουρουγουάη ανακηρύχθηκε από τον Economist χώρα της χρονιάς.

Εδώ θα διαβάσουμε 15 δηλώσεις- αποστάγματα σοφίας του μοναδικού στο είδος του Πρόεδρου José “Pepe” Mujica.:

1. Για τις επαναστάσεις και τις εξεγέρσεις.

“ ‘Εχω δει κάποιες Ανοίξεις που κατέληξαν σε τρομερούς Χειμώνες. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε αγελαία όντα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε μόνοι μας. Για να επιζήσουμε βασιζόμαστε στην κοινωνία. Είναι άλλο πράγμα η ανατροπή της κυβέρνησης ή το στήσιμο οδοφραγμάτων και κάτι εντελώς διαφορετικό η δημιουργία, το χτίσιμο μιας καλύτερης κοινωνίας. Το δεύτερο απαιτεί οργάνωση, πειθαρχία, και μακρόχρονη εργασία.  Ας μην συγχέουμε τα δύο παραπάνω. Βλέπω θετικά την νεανική ενέργεια αλλά θεωρώ πως δεν οδηγεί πουθενά εάν δε διαθέτει ωριμότητα. (πηγή)

2. Για την νομιμοποίηση της μαριχουάνας

¨’Όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις εναντίον της νομιμοποίησης της μαριχουάνας στη χώρα του δήλωσε:

“ ‘Έτσι πάντα συμβαίνει με τις αλλαγές. Το 1913, νομοθετήθηκε το διαζύγιο ως δικαίωμα των γυναικών στην Ουρουγουάη. Ξέρετε τί έλεγαν τότε; Οι οικογένειες θα διαλυθούν και αυτό θα ήταν το τέλος των καλών τρόπων και της κοινωνίας. Πάντα υπήρχε η παραδοσιακή, συντηρητική άποψη που φοβάται τις αλλαγές. ‘Οταν ήμουν νέος για να πάμε σε ένα χορό έπρεπε να φοράμε κοστούμι και γραβάτα, αλλιώς δεν μας δέχονταν. Σήμερα κανένας δε ντύνεται έτσι για πάει σε ένα πάρτι.”

3. Περί υλισμού

“ ‘Έχουμε θυσιάσει τους παλιούς άυλους, πνευματικούς θεούς και έχουμε εγκατασταθεί στο Ναό του θεού της αγοράς. Αυτός οργανώνει την οικονομία, τις πολιτικές, τις συνήθειες, τις ίδιες τις ζωές μας και μας παρέχει πιστωτικές κάρτες, επιτόκια με την επίφαση της ευτυχίας.

Είναι σα να έχουμε γεννηθεί με μοναδικό σκοπό τη διαρκή κατανάλωση και όταν έρθει η στιγμή όπου δεν μπορούμε να ξοδεύουμε άλλο, απογοητευόμαστε, υποφέρουμε από τη φτώχεια και τελικά αυτοπεριθωριοποιούμαστε.” (συνέντευξη στο Al Jazeera)

4. Για την παγκόσμια κατανάλωση

“ Στις μέρες μας έχουμε την δυνατότητα να ανακυκλώσουμε σχεδόν τα πάντα. Εάν αρκούμασταν σε όσα έχουμε, χρησιμοποιούσαμε συνετά όσα έχουμε,τα 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι του κόσμου μας θα είχαν οτιδήποτε. Η παγκόσμια πολιτική οφείλει να κατευθυνθεί προς αυτή τη διεύθυνση. Δυστυχώς όμως σκεφτόμαστε ως άνθρωποι και χώρες και όχι ως είδος. (συνέντευξη στον Guardian)

5. Αμβλώσεις και ομόφυλοι γάμοι

Κατά διάρκεια συνέντευξής του στο Βραζιλιάνικο πρακτορείο ειδήσεων O Globo, ο Mujica  είπε

“ Εφαρμόζουμε μια απλούστατη αρχή: Αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα. Οι  αμβλώσεις είναι τόσο παλιές όσο και ο κόσμος μας. Οι ομόφυλοι γάμοι, σας παρακαλώ είναι ακόμη πιο παλιοί από τον κόσμο μας. Είχαμε τον Ιούλιο Καίσαρα, τον Μέγα Αλέξανδρο. Ελάτε τώρα, δεν είναι κάτι σύγχρονο. Είναι εδώ πολύ πριν από εμάς. Είναι ένα γεγονός, μια πλευρά της πραγματικότητας που υπάρχει. Η μη νομιμοποίηση τους είναι ένα άσκοπο μαρτύριο για κάποιους ανθρώπους.”

6. Για τον τερματισμό των συγκρούσεων

‘Οταν  ρωτήθηκε για την προσφορά της χώρας του ώστε να σταματήσει ο 50χρονος εμφύλιος στην Κολομβία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες του ELN :

“ Είναι οφθαλμοφανές πως πρόκειται για ένα πόλεμο χωρίς τέλος, μια μακρά θυσία για μια ολόκληρη χώρα. ‘Ετσι λοιπόν, όταν ο Πρόεδρος της Κολομβίας προσπαθεί να ανοίξει ένα ειρηνικό μονοπάτι συνεννόησης πιστεύω ότι αξίζει την υποστήριξή μας, διότι υπάρχει μεγάλος πόνος και εάν συνεχίσουν να προσπαθούν να κλείσουν έτσι τις διαφορές τους ο πόλεμος δεν θα λήξει ποτέ. Αυτή είναι μια ευκαιρία. Θα ήμουν εγωιστής αν δεν βοηθούσα με οποιονδήποτε τρόπο. 

H βοήθεια δεν είναι επέμβαση. Δεν θα αναμιχθώ απρόσκλητος.  Αν μπορώ να γίνω ένας έμπειρος ενδιάμεσος , θα στηρίξω την έκκληση της κυβέρνησης για διάλογο με τους αντάρτες οι οποίοι επίσης έχουν τα προβλήματα και τους φόβους τους.  Πιστεύω πως όλοι οι Λατινοαμερικανοί οφείλουμε να βοηθήσουμε.”

7. Για την ταπεινότητα των κρατικών αξιωματούχων

“ Εμείς οι πολιτικοί μόλις αρχίσουμε να ανεβαίνουμε την κλίμακα της ιεραρχίας γινόμαστε δια μαγείας βασιλείς. Δεν γνωρίζω πως συμβαίνει, αλλά ξέρω ότι οι δημοκρατίες πρέπει να διασφαλίζουν την ισότητα. Κανείς δεν είναι υπεράνω κανενός. Αυτά είναι κατάλοιπα της φεουδαρχίας. Μπορεί κάποιοι να σου πούνε“Χρειάζεσαι ένα παλάτι, κόκκινο χαλί και πολλούς ακόλουθους να λένε, ‘Μάλιστα κύριε.’ Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι φρικτά.” (πηγή)

8. Αναδιανομή του πλούτου

“ Οι επιχειρήσεις απλώς θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους. Δουλειά της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει ότι ένα κομμάτι των κερδών θα επιστρέψει στους εργαζόμενους ώστε να έχουν αρκετά χρήματα να αγοράσουν τα απαραίτητα αγαθά που οι ίδιοι παράγουν,”  τόνισε ο Mujica στην ομιλία του στο Εμπορικό Επιμελητήριο των Η.Π.Α. “ Δεν είναι κανένα μυστήριο — λιγότερη φτώχεια περισσότερο εμπόριο. Η σημαντικότερη επένδυση είναι ο άνθρωπος.”

9. Για τα γηρατειά

“ Είναι θλιβερό γιατί ένας 80άρης παππούς πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλος. Οι ηλικιωμένοι δεν είναι γέροι εξαιτίας της ηλικίας τους, αλλά για αυτό που  έχουν στο κεφάλι τους. Τρομοκρατούνται με αυτό και όχι με όσα συμβαίνουν στους δρόμους;” (συνέντευξη στο vice.com)

10. Περί εθισμών

“ Χειρότερο από τη χρήση ναρκωτικών αποτελεί η διακίνησή τους. Πολύ χειρότερο. Τα ναρκωτικά είναι μια ασθένεια και δεν πιστεύω στα καλά ναρκωτικά ούτε ότι η μαριχουάνα είναι καλή. Ούτε τα τσιγάρα. Κανένας εθισμός δεν είναι καλός και σε αυτό συμπεριλαμβάνω και το αλκοόλ. Ο μόνος καλός εθισμός είναι η αγάπη, ξεχάστε όλα τα άλλα.” (βίντεο)

11. Eίναι ο φτωχότερος Πρόεδρος;

“ Δεν είμαι ο φτωχότερος πρόεδρος. Ο πραγματικά φτωχός είναι εκείνος που θέλει πολλά για ζήσει. Ο τρόπος της ζωής μου είναι συνέπεια των τραυμάτων μου. Είμαι ο γιός της ιστορίας μου. Κάποτε θα ήμουν ευτυχισμένος αν είχα ένα στρώμα να ξαπλώσω.” (συνέντευξη στον Guardian)

12. H προσφορά του  90% από τον μισθό σε φιλανθρωπία

“ Δεν θα αλλάξω τρόπο ζωής επειδή έγινα Πρόεδρος. Κερδίζω περισσότερα από όσα χρειάζομαι παρόλο που για κάποιους δεν είναι αρκετά. Για μένα δεν είναι θυσία αλλά καθήκον. (πηγή)

13. Το όνειρό του για την Ουρουγουάη

“ Σκοπός μου είναι να πετύχω λιγότερη αδικία στην Ουρουγουάη, να βοηθήσω τους ασθενέστερους και να αφήσω πίσω έναν τρόπο πολιτικής σκέψης με ορίζοντα το μέλλον και με αυτό τον τρόπο να πάμε μπροστά. Δεν υπάρχει κάτι το βραχυπρόθεσμο, ούτε κάποια ορατή νίκη. Δεν επιζητώ τον Παράδεισο. ή κάτι παρόμοιο. Θέλω να παλέψω για το κοινό καλό, την πρόοδο. H  ζωή κυλάει γρήγορα. Για να κρατήσει πιο πολύ οφείλεις να  συνεχίσεις  τη δουλειά σου.” ( βίντεο)

14. Πως είναι να είσαι ο Πρόεδρος

Ο κάθε Πρόεδρος είναι ένα υψηλόβαθμος αξιωματούχος που έχει μια δουλειά να κάνει. Δεν είναι βασιλιάς, ούτε ο θεός. Δεν είναι ο σαμάνος κάποιας φυλής που γνωρίζει τα πάντα. Είναι ένας δημόσιος υπάλληλος. ‘Εχω την εντύπωση πως ο ιδανικός τρόπος να ζεις είναι ο ίδιος με την πλειοψηφία των ανθρώπων που προσπαθείς να υπηρετήσεις. (βίντεο)

15. Το μυστικό της ευτυχίας

“ Να ζεις αρμονικά με τα πιστεύω σου. Μην επιβάλεις τα δικά σου κριτήρια στους  υπόλοιπους, να είσαι ο εαυτός σου. Δεν περιμένω άλλους να ακολουθήσουν τον δικό μου τρόπο. Θέλω να σέβομαι την ελευθερία του λαού, αλλά υπερασπίζομαι τη δική μου ελευθερία. Αυτό έρχεται με το θάρρος να λες τί σκέφτεσαι, ακόμη και αν οι υπόλοιποι δεν συμφωνούν με τις απόψεις σου” (βίντεο)

Comments

comments

About Απόστολος Καζάκος

Γράφω, ένα αδιάκοπο σβήσε-γράψε,τα έχω κάνει όλα χάλια και η ζωή γράφει ανορθόγραφα το όνομά μου. Μου έχουν πει ότι δεν καταλαβαίνουν αν μιλάω σοβαρά ή όχι στα επιτουργήματά μου, άρα χρειάζεται μια δεύτερη ανάγνωση πριν σου πετάξω : «εγώ στα έλεγα». Μισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι εμένα με ενδιαφέρει τι θέλεις να μου σερβίρεις. Η δυσανεξία μου στην βλακόζη και στις φίρμες είναι δεδομένη.
x

Check Also

Μάνα – φύλακας άγγελος ενός ξεχωριστού παιδιού – Εφη Καραγιάννη

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη είναι η μέρα που γιορτάζουν όλες οι ...

Εντυπωσιακές εικόνες, περίεργοι ήχοι από από την Γη ως τα πέρατα του σύμπαντος (Βίντεο)

Πανέμορφες εικόνες, μυστήριοι ήχοι από τα βάθη των ωκεανών, την πιο απομακρυσμένη ...