Home / GRASS PRESS / Οι τηλεθεατές του #survivorGR είναι άτομα υψηλής ευφυίας

Οι τηλεθεατές του #survivorGR είναι άτομα υψηλής ευφυίας

 

Απόδοση-προσαρμογή: Απόστολος Καζάκος

“Είναι τόσο κακό που τελικά είναι καλό.” Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα για κινηματογραφικά και τηλεοπτικά προϊόντα, μέσα και το ελληνικό Survivor, τα οποία με λίγα λόγια ονομάζονται “σκουπίδια”. Ισως δε θα άκουγε κανείς ένα απαίσιο μουσικό άλμπουμ, δε θα διάβαζε ένα άθλιο βιβλίο, δε θα χαράμιζε πολύτιμο χρόνο να επισκεφθεί μια αλλαντάλλα έκθεση έργων τέχνης και όμως πολλοί από εμάς, πρόθυμα, καθημερινά, με εγγλέζικη ακρίβεια καθόμαστε και παρακολουθούμε με μεγάλη προσδοκία και χαρά το “παιχνίδι επιβίωσης”.

“Με την πρώτη ματιά είναι εντελώς παράδοξο ένας ολόκληρος λαός (περίπου) να παρακολουθεί με μανία ένα κακοφτιαγμένο, κάποιες φορές ντροπιαστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και επιπλέον να το ευχαριστιέται.

Tο βασικό ερώτημα είναι: τι κάνει ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα “trash“; Προφανώς το πρώτο από όλα τα χαρακτηριστικά είναι η φτήνια, το χαμηλό budget, για όλα τα reality shows ανεξαιρέτως. Το “βάζω λίγα, κερδίζω πολλά λεφτά” δικαιολογεί τη μαζική παραγωγή τους.

Η τηλεθέαση στην περίπτωσή μας έχει ειρωνική διάθεση και ερευνητές βρήκαν ότι το κοινό αποτελείται από φανατικούς έως κιτρινισμού-κανιβαλισμού , κάτι που είναι απόλυτα λογικό αφού η απόλαυση προέρχεται από την ανάλυση έως την πλήρη αποδόμηση της όποια δομής υπάρχει στους διαλόγους και στο όποιο σενάριο.

Για αυτό το είδος των θεατών η παρακολούθηση trash εκπομπών είναι μια ενδιαφέρουσα και ευπρόσδεκτη παρέκκλιση από τα κοινότυπα και τα αναμενόμενα. Το κοινό αυτό έχει μια μόρφωση πάνω από τον μέσο όρο και περιγράφεται ως πολιτισμικά παμφάγο. Τα ενδιαφέροντά του έχουν ένα ευρύτατο φάσμα στους καλλιτεχνικούς και mediaκούς τομείς πέρα από το ότι θεωρείται, γενικά αποδεκτό, δημοφιλές και υψηλού περιεχομένου. Ολα αυτά τα στοιχεία είναι εμφανή στις συζητήσεις στα blogs, στα διάφορα forums και φυσικά στο social media.

Πηγή: Τhe Independent

 

Comments

comments

About Απόστολος Καζάκος

Γράφω, ένα αδιάκοπο σβήσε-γράψε,τα έχω κάνει όλα χάλια και η ζωή γράφει ανορθόγραφα το όνομά μου. Μου έχουν πει ότι δεν καταλαβαίνουν αν μιλάω σοβαρά ή όχι στα επιτουργήματά μου, άρα χρειάζεται μια δεύτερη ανάγνωση πριν σου πετάξω : «εγώ στα έλεγα». Μισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι εμένα με ενδιαφέρει τι θέλεις να μου σερβίρεις. Η δυσανεξία μου στην βλακόζη και στις φίρμες είναι δεδομένη.
x

Check Also

Μάνα – φύλακας άγγελος ενός ξεχωριστού παιδιού – Εφη Καραγιάννη

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη είναι η μέρα που γιορτάζουν όλες οι ...

Εντυπωσιακές εικόνες, περίεργοι ήχοι από από την Γη ως τα πέρατα του σύμπαντος (Βίντεο)

Πανέμορφες εικόνες, μυστήριοι ήχοι από τα βάθη των ωκεανών, την πιο απομακρυσμένη ...