Home / GRASS PRESS / Νέο πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ – οι λεπτομέρειες…

Νέο πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ – οι λεπτομέρειες…

merkel_tsipras_851172112

Απρόσμενη συμφωνία Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ αλλάζει τα δεδομένα: 

Συμφωνία επί της αρχής επετεύχθη μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Γέρουν Ντίσελμπλουμ η οποία περιλαμβάνει αλλά δεν περιορίζεται στην έναρξη εργασιών στις Βρυξέλλες μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, εξαιρώντας τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και την ΕΚΤ από την άμεση συμμετοχή τους στη δανειακή γέφυρα. Καθοριστικό είναι ότι δεν θα ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση και συνεπώς δεν θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με καλα πληροφορημένες πηγές, τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα συνεργαστούν με τους εμπειρογνώμονες της Ελληνικής κυβέρνησης σήμερα και το Σαββατοκύριακο προετοιμάζοντας ένα σχέδιο βάση για το πρόγραμμα γέφυρα, το οποίο θα τεθεί υπό την έγκριση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Το πρόγραμμα γέφυρα θα περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια για την αναδιάρθρωση των δανείων που λήγουν τώρα, όπως αρχικά προβλεπόταν, πρόσθετα αναπτυξιακά κονδύλια, τα οποία όμως θα συνδέονται με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων ανά κλάδο.

Ετσι ικανοποιείται αφενός η γερμανική κυβέρνηση και αφετέρου επιτυγχάνεται ο στόχος της απεξάρτησης από το σύστημα των δόσεων για τη διάσωση και διαμορφώνεται ένα καθαρά αναπτυξιακό μοντέλο όπου πρώτα θα υλοπιούνται μεταρρυθμίσεις και εν συνεχεία θα χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκά κονδύλια από το πακέτο Γιούνκερ ο κλάδος.

Από τη χρηματοδότηση του προγράμματος θα απέχουν τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ, ενώ θα συμμετάσχουν σε επιμέρους προγράμματα ως τεχνικοί σύμβουλοι. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η αποδέσμευση και των δυο φορέων,ώστε αφενός η ΕΚΤ να μπορέσει να αποδεχθεί ταχύτερα ελληνικά ομόλογα με μικρότερο κούρεμα και αφετέρου το ΔΝΤ να πάρει στα χέρια του μια επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αποστολής.

Το χρονικό: 

Νωρίτερα, υπήρξε συνομιλία του κ. Τσίπρα με τον κ. Ντάισελμπλουμ και επιβεβαιώθηκε η συνεργασία των τεχνικών κλιμακίων, στη βελγική πρωτεύουσα, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για μια συμφωνία.

Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε τα πολιτικά ζητήματα, παρουσιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα και προσπάθησε να καλλιεργήσει συναινέσεις, προκειμένου να μην αποτελέσουν τροχοπέδη οι διατυπώσεις.

Η ελληνική πλευρά δηλώνει πως υπάρχει όλη η καλή βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης για αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε: «Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή».

Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ υπό τον Ολάντ: 

Η συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο έγινε κατόπιν συστάσεων του Φρανσουά Ολάντ και ανταλλάχθηκε χειραψία, λίγο πριν οι ηγέτες λάβουν τις θέσεις του στο τραπέζι του Συμβουλίου.

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε στον Αλέξη Τσίπρα: «Συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Ελπίζω να έχουμε μια καλή συνεργασία, αν και υπάρχουν δυσκολίες» και ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Tο ελπίζω».

(του Χρήστου Φράγκου)

 

via sofokleousin.gr 

 

Comments

comments

About Kiss My GRass

x

Check Also

Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 21:00 – Γιώργος Κόκολας

Μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου που τελικά ...

Στίβεν Χόκινγκ: Στα 76 του χρόνια φεύγει το πιο φωτεινό μυαλό της σύγχρονης κοσμολογίας

Ο αστροφυσικός και συγγραφέας του «Χρονικού του Χρόνου» έσβησε σε ηλικία 76 ...