Home / LIFE / Μητέρα είναι… – Αλεξία Μπακοπούλου

Μητέρα είναι… – Αλεξία Μπακοπούλου

mother-daughter-bond

Υπάρχει, εδώ και αιώνες, ένας τεράστιος μύθος γύρω από το μητρικό ρόλο. Ένας μύθος που θέλει το τίτλο μητέρα να αποδίδεται, αποκλειστικά, στη βιολογική μητέρα. Στη μητέρα που φέρνει στο κόσμο ένα παιδί.

Στην πραγματικότητα η διαδικασία της γέννησης ενός παιδιού κρατάει μόνο εννέα μήνες. Το μεγάλωμα του, όμως, διαρκεί μια ολόκληρη ζωή.

Στα δικά μου τα μάτια, Μητέρα είναι η γυναίκα που υιοθέτησε ένα  μωρό και έγινε η μητέρα της καρδιάς. Είναι η θεία που φροντίζει και λατρεύει ένα παιδί με νοιάξιμο και αυτοθυσία. Μητέρα είναι η γιαγιά που κανακεύει και «κακομαθαίνει» ένα πλάσμα που μπορεί να τη λιώσει με ένα χαμόγελο. Μητέρα είναι η δασκάλα που κοιτάει ένα παιδί στα μάτια και του δείχνει πως η αγάπη της για αυτό είναι πάνω από την αγάπη στη γνώση και τα γράμματα.

Μάνα είναι εκείνη που σε μεγαλώνει και είναι πάντα δίπλα σου συνοδοιπόρος, φρουρός ακοίμητος και καρδιά όλο μέλι. Κι ας μην έχετε το ίδιο αίμα, και ας μη μοιράστηκες μαζί της εννέα μήνες συνύπαρξης στο ίδιο σώμα .

Η μάνα είναι ιδέα. Όχι από αυτές που υπάρχουν σαν αφηρημένες έννοιες, αλλά από εκείνες που σου δίνουν δύναμη για τα δύσκολα, χαμόγελα για τις χαρές,  στοργή χωρίς ζύγι και μια αγκαλιά πραγματική.

Είναι άδικο να στερείς αυτό τον τίτλο από μια γυναίκα μόνο και μόνο γιατί δεν κυοφόρησε. Είναι άδικο, γιατί ήταν εκεί και έδωσε όλο της το είναι και ένας νέος άνθρωπος, μια ζωή ανθοφόρησε.

Είναι εκείνη που σε αγάπησε βαθιά και αντέχει να σε  βλέπει να φεύγεις, γιατί έτσι θα δει πόση δύναμη σου έδωσε, πόσες εικόνες σου χάρισε και πόσες αναμνήσεις σου φόρτωσε που θα ανακαλούνται στις δυσκολίες για να προχωράς και να μεγαλώνεις.

Η μάνα που επιλέγει να μεγαλώσει  και να στηρίξει ένα άλλο παιδί είναι η υπέρβαση του ανθρώπινου ναρκισσισμού, η επιβεβαίωση του ανθρώπινου μεγαλείου και η απόδειξη της απόλυτης αγάπης.

Στη γιορτή της μητέρας γιορτάζει ισάξια και η γυναίκα που φροντίζει με πόνο ψυχής και μεγαλείο αγάπης τα παιδιά των χωριών SOS. Στη γιορτή της μητέρας γιορτάζει ισότιμα η γυναίκα που νοιάζεται και με την ψυχή της τα παιδιά που βρέθηκαν μόνα. Γιορτάζει  Η γυναίκα που είναι  γεμάτη αγάπη και φροντίδα για ένα πλάσμα που χρειάζεται μια μητρική φιγούρα.

Η μητέρα είναι αγάπη δίχως αντάλλαγμα. Φροντίδα χωρίς τέλος. Δύναμη αντοχής στα δύσκολα. Η μητέρα γιορτάζει κάθε στιγμή, κάθε μέρα, κάθε ώρα που ένα παιδί νιώθει ότι το αγαπούν και το φροντίζουν.

Η αγάπη για τα παιδιά δεν γιορτάζεται, γιατί καμιά γιορτή δεν χωράει τόσο μεγαλείο…

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες που  κυοφορούν με την καδιά τους και γεννούν με την ψυχή τους τη… ζωή.

Comments

comments

About Αλεξία Μπακοπούλου

Οι καιροί είναι χαλεποί. Τα νεύρα τσίτα. Άλλοι πίνουν για να ξεχάσουν. Άλλοι ξεχνάνε γενικώς. Κάποιοι το ρίχνουν στο περπάτημα. Άλλοι στην τρελή. Εγώ, επειδή το ποτό με χαλάει, έχω γενικά καλή μνήμη και ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ και η λέξη άσκηση με κουράζει, και δεν ξέρω που είναι αυτή η «τρελή» να της τα φορτώσω αποφάσισα να το ρίξω στο γράψιμο. Σχολική Ψυχολόγος που δεν ξέρει ποιος ψυχολόγος θα την αντέξει αποφάσισα να ακούσω τη φωνή -ως άλλη Ζαν Ντ ‘Αρκ- που με παρότρυνε να εκφραστώ γραπτώς. Κάφκα δεν με λες, Καζαντζάκη, το χοντραίνεις, τι να κάνουμε όμως; Σ΄ όποιον αρέσουμε για τους άλλους, σάμπως και δεν θα μπορέσουμε.
x

Check Also

Απόκριες: όχι ευχαριστώ! – Αλεξία Μπακοπούλου

Ποτέ δεν μου άρεσαν πραγματικά οι Απόκριες. Όχι γιατί απεχθάνομαι τον ταραμά ...

Τα παιδιά του μέσου όρου – Αλεξία Μπακοπούλου

«Είμαι η Στέλλα Τ. και πηγαίνω στην Ε΄Δημοτικού. Ποτέ δεν τα πήγαινα ...