Home / POINT OF U / Editors' view / Μήπως Παντρεύεσαι για ΛΑΘΟΣ λόγους; – Παναγιώτα Παναγιωτάκη

Μήπως Παντρεύεσαι για ΛΑΘΟΣ λόγους; – Παναγιώτα Παναγιωτάκη

Μήπως Παντρεύεσαι για ΛΑΘΟΣ λόγους; - Παναγιώτα Παναγιωτάκη

Υπήρχαν πάντοτε κάποιες λανθασμένες “χρήσεις” του εθίμου του γάμου. Λέγαμε, όμως, πως η Ανθρωπότητα είχε ακόμα μαθήματα να παραλάβει και να εξελιχθεί. Και η Ανθρωπότητα εξελίχθηκε και συνεχίζει να το κάνει με θεαματικές αλλαγές προς το καλύτερο.

Εντούτοις, τελευταία έχω μείνει έκπληκτη από το ποσοστό των σύγχρονων ανθρώπων που κακοποιούν τον εαυτόν τους με το να εμπλέκονται σε γαμήλιες δραστηριότητες για τους εντελώς λάθος λόγους. Το παρατηρώ στην εργασία μου ως ψυχολόγος. Και παρατηρώ ανθρώπους να ταλαιπωρούνται και να υποβιβάζουν την ζωή τους σε κάκιστη ποιότητα διαβίωσης, καθότι μπήκαν στην παγίδα να παντρευτούν για τα λάθος κίνητρα.

Αυτή τους η επιλογή επιστρέφει πίσω σε αυτούς και τους πληρώνει με το ίδιο νόμισμα: ψυχολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές, ψυχοσωματικά συμπτώματα που καταλήγουν σε οργανικά θέματα, διαπληκτισμοί και κοινωνική αποξένωση.

Ας διευκρινήσουμε, λοιπόν, κάποιους από τους βασικούς λόγους, για τους οποίους η επιλογή του γάμου είναι εντελώς ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ!

Είναι λάθος αν:

Παντρεύεσαι, για να ικανοποιήσεις/ “δώσεις χαρά” στους γονείς. Δεν είσαι κλόουν! Χαρά βρίσκει ο καθείς από μόνος του.

Παντρεύεσαι, διότι είσαι σε ηλικία γάμου. Δεν είσαι γιαούρτι με ημερομηνία λήξεως. Ο γάμος είναι το μέσον και όχι ο προορισμός!

Παντρεύεσαι, διότι έχουν κάνει το ίδιο όλοι σου οι φίλοι και νοιώθεις στην απέξω. Δεν παίζετε μακρυά γαϊδούρα.

Παντρεύεσαι, διότι είναι καιρός να κάνεις παιδιά. Ευτυχώς που θα κάνεις  ΕΣΥ παιδιά, διότι το ανθρώπινο είδος εξαρτάται από εσένα, ω μοναδικό και υπέροχο δείγμα του συγκεκριμένου είδους! Αλλιώς το είδος με τα επτάμισι δισ πληθυσμό κινδυνεύει υπό εξαφάνιση.

Παντρεύεσαι, για να έχεις μία συντροφιά. Πάρε σκύλο. Ή γάτα. Ή ιπποπόταμο!

Παντρεύεσαι, για να μοιράζεσαι τα έξοδα. Πάρε συγκάτοικο.

Παντρεύεσαι, για να νοιώθεις ασφάλεια. Πάρε συναγερμό και σωματοφύλακα.

Παντρεύεσαι, για να πηγαίνεις εκδρομές. Και τα τουριστικά γραφεία τί ρόλο βαράνε;

Παντρεύεσαι, για να δείξεις πως είσαι ένα πετυχημένο μέλος της κοινωνίας. Είσαι “κάποιος”. Επιτέλους “καταξιώθηκες”! Εσύ και μισή οκά τηλεπαρουσιάστριες!

Παντρεύεσαι, για να καλύψεις την ομοφυλοφιλία σου. Ουσιαστικά σε καταδικάζεις σε αφόρητο μαρτύριο. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δώσει μάχη για τα δικαιώματα στην διαφορετικότητα. Η στάση σου ρίχνει καρφί ενάντια στις δικές τους μάχες.

Παντρεύεσαι, για να ξεφύγεις από μία δεσποτική οικογένεια, αλλά νοιώθεις αδυναμία να ζήσεις μόνη/ος σου. Πας στοίχημα; Δεσποτικό/ή σύντροφο θα διαλέξεις πάλι, με τέτοιο κίνητρο γάμου.

Παντρεύεσαι, για να ξεχάσεις τον/την πρώην σου, που σε παράτησε. Ωραία. Τώρα του/της έκανες τα μούτρα κρέας, νομίζεις; Χτύπα το κεφάλι σου στον τοίχο!

Παντρεύεσαι, για να ζήσεις την παραμυθένια ημέρα του γάμου, να βάλεις νυφικό, να χορέψει το σόι, να πάρεις δώρα, να πας γαμήλιο ταξίδι κλπ κλπ. Δεν θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά αυτό διαρκεί το πολύ 24ώρες με ένα μήνα. Δεν είναι καρναβάλι να πούμε “και του χρόνου”! Και το μετά δεν έχει καμία σχέση με το παραμυθένιο της πρώτης φάσης.

Μήπως Παντρεύεσαι για ΛΑΘΟΣ λόγους; - Παναγιώτα Παναγιωτάκη

 

Παντρεύεσαι, για να πείσεις τον/την σύντροφό σου ότι δεν υπάρχει λόγος να σε ζηλεύει. Για κάποιον λόγο που δεν βασίζεται σε λογική, νομίζεις ότι με τον γάμο θα νοιώσει καλύτερα. Δεν είναι ασπιρίνη ο γάμος! Ούτε είναι αισιόδοξο το μέλλον με έναν σύντροφο ζηλόφθονο. Η ζήλεια θα σας φάει τα συκώτια και να δούμε ποιός θα αντέξει στο τέλος.

Παντρεύεσαι, για να καλύψεις το γεγονός πως τα έχεις με τον άνδρα/την γυναίκα του κολλητού/της κολλητής και για να βγαίνετε ζευγαράκια. ‘Νταξει, πάνε κοιτάξου.

Παντρεύεσαι, διότι δεν έχεις κανέναν στόχο ή όνειρο στην ζωή σου. Εμ, και ο γάμος με στόχους και όνειρα λειτουργεί και ευδοκιμεί, καημένε/η!

Παντρεύεσαι, για να έχεις κάποιον να σε φροντίζει, να σου παρέχει τα προς το ζην και να ζεις βασιλικά. “Θα σε κάνω βασίλισσα” έλεγε ο τσιγγούναρος του Βέγγου στην ομώνυμη ταινία και πέφταν οι σοβάδες. Δεν φτουράει γάμος από συμφέρον. Κάπου θα την βγάλει την βλάβη. Επιβεβαιωμένο. Μακάρι να την βγάλει νωρίς, μπας και το πάρεις χαμπάρι και αρχίσεις να ζεις πραγματικά.

Η λίστα δυστυχώς δεν είναι εξαντλητική. Αν ξέρετε και άλλους λάθος λόγους, εδώ είμαστε, πείτε μας!

“Οι δειλοί πεθαίνουν πολλές φορές πριν από τον θάνατόν τους” αναφωνούσε ο Ιούλιος Καίσαρ του Σαίξπηρ στην Ε’ πράξη.

Κάπως έτσι είναι και όσοι παντρεύονται για λάθος λόγους.

Μου φαίνεται τόσο στρεβλό και δύστυχες το γεγονός πως στον 21ον αιώνα που η ανθρωπότητα έχει κάνει τόσην πρόοδο, ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που για αυτό που τους καίει πιο πολύ, την ζωή τους, συμπεριφέρονται τόσο αυτοκαταστροφικά και επιπόλαια.

Μπορεί ένας γάμος να γίνει για τους σωστούς λόγους, αλλά να αποτύχει. Αυτό είναι μέρος της ζωής, ανθρώπινο. Και δύο συνειδητοί άνθρωποι το αποδέχονται και με ηρεμία και αλληλοκατανόηση πάνε παραπέρα.

Στους παραπάνω όμως λόγους βλέπουμε την ανθρώπινη επιθυμία να φάει τα λυσσιακά της χωρίς λόγο και συνείδηση.

Αν έχεις περιέργεια, την επόμενη φορά θα σου πω για ποιούς λόγους είναι καλό να παντρεύεσαι.

Comments

comments

About Panagiota Panagiotaki

Η Παναγιώτα Παναγιωτάκη είναι Γνωσιακή Ψυχολόγος, Πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris XI, της Γαλλίας, και διδακτορικές στο Πανεπιστήμιο Paris VI. Eχει πολυετή παρουσία στην Νευροεπιστημονική Έρευνα στο διακεκριμένο Ίδρυμα Collège de France καθώς και στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας. Έχει κερδίσει Γαλλικά Βραβεία και Ευρωπαϊκές Υποτροφίες (Marie Curie European Fellowship), με συμμετοχή σε δεκάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις και συγγραφή επιστημονικού συγγράμματος. Τα τελευταία δέκα χρόνια διατηρεί το προσωπικό της γραφείο στην Αττική, όπου ειδικεύεται στην αντιμετώπιση διαταραχών σχετιζόμενων με την Συναισθηματική Συμπεριφορά (διαταραχές πανικού, φοβιών, αγχωδών διαταραχών, κατάθλιψης), την εκπαίδευση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης και της Προσωπικής Ανάπτυξης για την Επίτευξη Στόχων, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Επιπλέον, σχεδίασε και οργανώνει το εθελοντικό Πιλοτικό Πρόγραμμα “Συγκέντρωση του Νου και Ενίσχυση της Προσοχής σε Παιδιά Δημοτικού” σε συνεργασία Δημοτικά Σχολεία. Είναι πιστοποιημένο μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συλλόγων Ψυχολόγων, με δικαίωμα ασκήσεως της Ψυχολογικής Δραστηριότητας σε 21 χώρες της Ευρώπης. Με την συγγραφική της ιδιότητα έχει εκδόσει δύο βιβλία στην ελληνική γλώσσα (“Εγχειρίδιο Ονειροπλαστικής: Ένα Παραμύθι Life-Coaching Για Ενήλικες”, 2013 & “Και οι θεοί εγέρασαν;” Ποιητική Συλλογή, 2014) από τις Εκδόσεις Αρχέτυπο. Πέραν της μητρικής Ελληνικής, ομιλεί την Αγγλική, Γαλλική και Ιταλική γλώσσα.

Leave a Reply

x

Check Also

P’tit Vin Rouge – Episode 15 – Παναγιώτα Παναγιωτάκη

P’tit Vin Rouge – Episode 15 – Παναγιώτα Παναγιωτάκη

Tα Τραγούδια Της Παρέας Τί το διαφορετικό θα κάνουμε στο Επεισόδιο 15; ...

P’tit Vin Rouge – Episode 14 – Παναγιώτα Παναγιωτάκη

P’tit Vin Rouge – Episode 14 – Παναγιώτα Παναγιωτάκη

Στο Επεισόδιο 14 ρίχνουμε ένα βλέφαρο στην φρέσκια μουσική σκηνή της ποπ ...