Home / GRASS PRESS / Μέτρα και δημοψήφισμα στο τραπέζι του Κυβερνητικού Συμβουλίου

Μέτρα και δημοψήφισμα στο τραπέζι του Κυβερνητικού Συμβουλίου

krisi_ellada_730054767

Τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων και το «κλείδωμα» της συμφωνίας με τους δανειστές, αλλά και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στο σημερινό Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup.

Στη σημερινή νέα συνεδρίαση, με το κυβερνητικό συμβούλιο να συνέρχεται για δεύτερη φορά μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Κυριακής, αναμένεται να χαραχτεί η πορεία πάνω στην οποία θα βαδίσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, τόσο έναντι των ευρωπαίων εταίρων όσο και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο.

Όπως διαμήνυαν το βράδυ της Δευτέρας από το Μέγαρο Μαξίμου, αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις, τονίζεται όμως ότι σημαντικά θέματα παραμένουν ανοιχτά και χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Στο κυβερνητικό επιτελείο σκοπεύουν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, για ακόμα μεγαλύτερη σύγκλιση με στόχο μία συμφωνία. Εξάλλου το μήνυμα από τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν σαφές για ρευστότητα μόνο κατόπιν έγκρισης των θεσμών. Παράλληλα, στο κυβερνητικό συμβούλιο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup ή ακόμα και σύγκλισης Συνόδου Κορυφής για μία οριστική συμφωνία.

Στην πολιτική βούληση που επέδειξε για να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία, αποδίδει η κυβέρνηση την απόφαση του Eurogroup και υπό αυτό το πρίσμα τονίζει ότι η απόφαση «ήταν η αναμενόμενη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης», τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει επίσπευση των διαπραγματευτικών διαδικασιών υπό τη δαμόκλειο σπάθη της δημοσιονομικής ασφυξίας.

Θρυαλλίδα εξελίξεων τόσο για το πεδίο της διαπραγμάτευσης όσο και για τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση αναμένεται να αποτελέσει το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ την Τετάρτη, καθώς από το κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν σε μία «χαλάρωση» της ασφυξίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση κατέγραψε την ικανοποίηση των εταίρων για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Προσθέτει ότι στην κρίσιμη αυτή καμπή των διαπραγματεύσεων όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης, ούτε και των πιστωτών.

Μπορεί οι ίδιες πηγές να κάνουν λόγο για «λίγα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά», ωστόσο το γεγονός ότι πρόκειται για πρόσθετα μέτρα στα εργασιακά και το Ασφαλιστικό (απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που επιφέρει μεγάλες περικοπές στις συντάξεις), πέραν του ΦΠΑ, των κόκκινων δανείων και της ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ για τα οποία υπάρχει σύγκλιση, καθιστούν τη συμφωνία εάν δεν υποχωρήσουν οι δανειστές εξαιρετικά επώδυνη για την κυβέρνηση.

Έτσι, στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο Νίκος Παππάς, οι οποίοι εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο Eurogroup μαζί με τον πρόεδρο του ΣΟΕ, Γιώργο Χουλιαράκη, θα ενημερώσουν τους υπουργούς για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, εν μέσω αυξανόμενων φωνών για προσφυγή στη λύση του δημοψηφίσματος καθώς οι δανειστές επιμένουν ουσιαστικά στην πλήρη ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης, όπως φάνηκε και χθες από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε.

Το θέμα της προσφυγής στις κάλπες, είτε για δημοψήφισμα είτε για εκλογές, με το δεύτερο σενάριο να συγκεντρώσει λιγότερες πιθανότητες, αποτελεί μέρος της διαπραγματευτικής γραμμής της κυβέρνησης και θα εξεταστεί συναρτήσει των νέων δεδομένων από το σημερινό κυβερνητικό συμβούλιο.

Οι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος, οι οποίοι βρίσκονται και εντός του Μεγάρου Μαξίμου πέραν της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι με το δημοψήφισμα θα καταφέρουν να «νομιμοποιήσουν» έτι περαιτέρω με νωπή λαϊκή εντολή μία σκληρή συμφωνία που δεν θα έρχεται σε πλήρη αρμονία με τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης, ενώ θα φέρουν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία θα αναγκαστούν να στηρίξουν την κυβερνητική πρωτοβουλία. Το γεγονός πάντως ότι το δημοψήφισμα θα αποτελέσει «συγκολλητική» ουσία για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνει πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενα κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα να αφήνουν κατά μέρος αυτή τη λύση, προκρίνοντας εφόσον χρειαστεί μία πρόωρη προσφυγή σε εκλογές.

 

via sofokleousin.gr 

Comments

comments

About Kiss My GRass

x

Check Also

Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 21:00 – Γιώργος Κόκολας

Μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου που τελικά ...

Στίβεν Χόκινγκ: Στα 76 του χρόνια φεύγει το πιο φωτεινό μυαλό της σύγχρονης κοσμολογίας

Ο αστροφυσικός και συγγραφέας του «Χρονικού του Χρόνου» έσβησε σε ηλικία 76 ...