Home / GRASS PRESS / Λιγνιτωρυχεία: Το βρώμικο μυστικό της Ελλάδας

Λιγνιτωρυχεία: Το βρώμικο μυστικό της Ελλάδας

Πυκνή σκόνη αιωρείται στην ατμόσφαιρα πάνω από την Πτολεμαΐδα κρύβοντας τον ήλιο, μια πόλη 500 χλμ από την Αθήνα και μόλις 150 από την Θεσσαλονίκη, σε μια περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που είναι γνωστή για τα λιγνιτωρυχεία της και τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Κώστας που δουλεύει στη ΔΕΗ όπως ο πατέρας του πριν από αυτόν: “Ο πατέρας μου πέθανε από καρκίνο όταν ήμουν 12, τέσσερεις ακόμη στο ίδιο πόστο έχασαν επίσης τη ζωή τους από την ίδια αιτία”

Μαυροπηγή, ένα χωριό που πρόσφατα εγκαταλείφθηκε για τις ανάγκες εξόρυξης του λιγνίτη.

Παρά τους αυστηρούς κανονισμούς της ΕΕ για το κάρβουνο, τα φθίνοντα έσοδα της συγκεκριμένης βιομηχανίας, η Ελλάδα έχει επενδύσει € 1,5 δις για την κατασκευή 2 νέων μονάδων.

Η εγκαταλειμμένη εκκλησία στην Μαυροπηγή

Η ερήμωση στην Μαυροπηγή

Το τοπίο μετά την αποκάλυψη στην Πτολεμαΐδα αποτελείται από μια διαρκώς επεκτεινόμενη περιοχή περίπου 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περικλείει μερικά χωριά που απαλλοτριώθηκαν. Η Πτολεμαΐδα είναι το μεγαλύτερο ορυχείο των Βαλκανίων και εκεί παράγεται το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Το μόνο που έχει μείνει πίσω την Μαυροπηγή είναι μερικά πεινασμένα αδέσποτα

Η Ελλάδα μαζί με την Γερμανία, την Πολωνία και την Τσεχία είναι υπεύθυνες για την παραγωγή του 30% της παγκόσμιας παραγωγής  κάρβουνου παγκοσμίως. Ωστόσο ο άνθρακας είναι η χειρότερη αιτία τοξικής  μόλυνσης  σε όλον τον κόσμο. 7 εκατομμύρια παγκόσμια πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της έκθεσής τους στη μόλυνση του αέρα, ενώ στην Ευρώπη ειδικά οι πρόωροι θάνατοι κατά 11 χρόνια αποδίδονται στην ίδια αιτία μόλυνσης.

Στην Ελλάδα η καύση του λιγνίτη ευθύνεται γα 1.200 θάνατους ετησίως 

Στην Πτολεμαΐδα 7 στους 10 θανάτους αποδίδονται στον καρκίνο και στις θρομβοεμβολικές ασθένειες.Ο καρκίνος αυξήθηκε κατά 16% και βρίσκεται στο 30% ενώ το προσδόκιμο ζωής βρίσκεται σε συνεχή πτώση

Η ΔΕΗ και οι συνεταίροι της έχουν δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας στην Δυτική Μακεδονία όπου η ανεργία είναι η υψηλότερη σε όλη τη Ελλάδα. Για 60 χρόνια το εργατικό δυναμικό της περιοχής απασχολείται στη βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σαν μέρος του σχεδίου για την έξοδο από την οικονομική κρίση οδήγησε την τοπική κοινωνική κοινωνία σε παρακμή και οικονομικό αδιέξοδο.Από το 1976 4.000 κάτοικοι 5 διαφορετικών χωριών που βρίσκονταν πάνω σε κοιτάσματα λιγνίτη  μετεγκαταστάθηκαν.

Ο Σωκράτης μαζί με την γυναίκα του είναι μαζί με άλλους 8 οι τελευταίοι κάτοικοι της Μαυροπηγής που βρίσκεται πλέον στο χείλος του λιγνιτωρυχείου και δεν έχει πια τρεχούμενο νερό. “Εχω την γυναίκα μου και τους σκύλους μου εδώ. Δεν θέλω να ζήσω πουθενά αλλού. Αυτό είναι το μοναδικό σπίτι μου”

Τhe Guardian

Comments

comments

About Απόστολος Καζάκος

Γράφω, ένα αδιάκοπο σβήσε-γράψε,τα έχω κάνει όλα χάλια και η ζωή γράφει ανορθόγραφα το όνομά μου. Μου έχουν πει ότι δεν καταλαβαίνουν αν μιλάω σοβαρά ή όχι στα επιτουργήματά μου, άρα χρειάζεται μια δεύτερη ανάγνωση πριν σου πετάξω : «εγώ στα έλεγα». Μισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι εμένα με ενδιαφέρει τι θέλεις να μου σερβίρεις. Η δυσανεξία μου στην βλακόζη και στις φίρμες είναι δεδομένη.
x

Check Also

Ποτέ δεν ξέρεις τι κάνουν 3 γυναίκες σε ένα αυτοκίνητο. (Ξεκαρδιστικό βίντεο)

3 γυναίκες από την Κρήτη (μάλλον) με άπειρο χιούμορ σε ένα απίστευτα ...

Θεσσαλονίκη: “Βρακάκια έξω λοιπόν”

Της νοικοκυράς ο άντρας από τα βρακιά του φαίνεται λέει μια τούρκικη ...