Home / TALK TO ME / Λίνα Μουσιώνη ” ΦΙ και ΛΙ”

Λίνα Μουσιώνη ” ΦΙ και ΛΙ”

  • Πες μου ένα παραμύθι
Η στήλη αυτή δημιουργήθηκε από τον Χρήστο Δασκαλάκη για όσους γράφουν, διαβάζουν και ακόμα πιστεύουν στα παραμύθια.

share (1)

Το τελευταίο «θαλασσινό» αφιέρωμα του καλοκαιριού, αξίζει να είναι με ένα παραμύθι γεμάτο νοσταλγία, αναμνήσεις, συναισθήματα, και κυρίως αγάπη.  Αγάπη προς το καλοκαίρι, αγάπη προς την περιπέτεια, αγάπη προς κάθε τι καινούριο που έρχεται στο δρόμο μας και έχει κάτι να μας διδάξει, αγάπη κυρίως για όσους είναι δίπλα μας και έχουμε την χαρά να τους αποκαλούμε «φίλους καρδιάς».

IMG_8432

Στα 40 χρόνια «πορείας» μέχρι τώρα, νιώθω πως το πιο πολύτιμο απόκτημα, η μεγαλύτερη επένδυση της ζωής μου, ήταν και θα είναι οι άνθρωποι εκείνοι που μπορώ να θεωρώ φίλους. Και αυτό το παραμύθι, το παραμύθι του ΦΙ και ΛΙ (Φι-λοι) έφτασε στα χέρια μου να μου θυμίσει ότι οι καλύτεροι φίλοι της ζωής μου ήρθαν στο δρόμο μου κάποιο καλοκαίρι. Και παρά τις δυσκολίες, την απόσταση λόγω σπουδών ή εργασίας σε διαφορετικά μέρη και κράτη, τίποτα δεν μας εμπόδισε από τo να αγαπάμε και να νοσταλγούμε ο ένας τον άλλον περιμένοντας τη στιγμή που θα βρεθούμε ξανά όλοι μαζί. Όπως και τελικά βρεθήκαμε!

Και έτσι, ώριμοι πια και ίσως λίγο πιο σοφοί, ξεφυλλίζουμε συντροφιά το άλμπουμ των αναμνήσεων, και πλέον ξέρουμε πως,  τα πιο όμορφα «παραμύθια» της ζωής μας, γράφτηκαν όταν ήμασταν μαζί και ενωμένοι!

Για τη φιλία όμως του Φι και του Λι, ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να μας μιλήσεις είναι η ίδια η συγγραφέας τους, Λίνα Μουσιώνη, που με πολύ χαρά μας υποδέχτηκε, και κυρίως, μας προσέφερε την όμορφη αυτή ιστορία φιλίας.

Την  ευχαριστούμε πολύ!

FullSizeRender(10)

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε την λέξη Παραμύθι;

Ένα πρόβλημα που αναζητά μια λύση. Μια αισιόδοξη στάση ζωής. Υπέρβαση εμποδίων. Ευελιξία. Ανακούφιση. Αγκαλιά.  Είναι ο τρόπος που βλέπω τη ζωή. Σαν μια μεγάλη περιπέτεια  όπου συνυπάρχει το δίκιο και το άδικο, η συμπόνια και η αδιαφορία, η αγάπη και το μίσος και,  όπου  το καλό πάντα νικάει.

Ποια η αφορμή να γράψετε το συγκεκριμένο παραμύθι;

«Η μεγάλη περιπέτεια του Φι και του Λι» είναι μια αληθινή ιστορία  που συμπυκνώνει για μένα την αξία της φιλίας. Τους φίλους που ακουμπούν στην καρδιά μας. Που βρίσκονται κοντά μας ακόμη κι αν είναι χιλιόμετρα μακριά. Πιστεύω πως είμαστε όλοι βοτσαλάκια στην ακρογιαλιά. Ίδια και τόσο διαφορετικά. Ας μην προσπερνάμε απλά ο ένας τον άλλο. Ας  δίνουμε μια καλημέρα, ένα χαμόγελο, μια ματιά. Μια ευκαιρία.

Πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να μείνουν κοντά στο βιβλίο;

Πιστεύω πως τα παιδιά πρέπει να βιώνουν τη σχέση τους με το βιβλίο ως φυσική διαδικασία. Όπως το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών! Η αναγνωστική εμπειρία θα τους συνοδεύει για πάντα. Θα βρίσκουν λύσεις, διεξόδους, απαντήσεις, θα μοιράζονται σκέψεις και αγωνίες. Θα βλέπουν τον κόσμο μέσα από διαφορετικές θέσεις και οπτικές. Νομίζω πως αυτό θα τους βοηθήσει να αναγνωρίσουν το εαυτό τους και να εξελίξουν την προσωπικότητά τους.

IMG_5471

 

BIOΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Λίνα Μουσιώνη γεννήθηκε το 1967 στη Λάρισα. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στο Νεότερο Ελληνικό Πολιτισμό με μεταπτυχιακές σπουδές στο πεδίο της Λαογραφίας. Από το 1991 έως το 2009 εργάστηκε ως επιμελήτρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας και συντονίστρια του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του. Έχει οργανώσει και επιμεληθεί ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις με τη μορφή βιωματικών εργαστηρίων, μουσειοσκευών, φακέλων δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικών εντύπων. Είναι ιδρυτικό στέλεχος της ΝΟΥΤΟΠΙΑΣ, συλλόγου για την αισθητική και συναισθηματική καλλιέργεια των παιδιών και μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων – ICOM.

10520896_10152534680634043_195525597_n

Η Μεγάλη Περιπέτεια του ΦΙ και ΛΙ, σε εικονογράφηση Βανέσσας Ιωάννου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ( Ιπποκράτους 82, Τηλ. 210 3613676)  τις οποίες και ευχαριστούμε πολύ για την συνεργασία και παραχώρηση των βιβλίων.

Διαβάστε για το Νικολύκο στη μακρινή Ντουλαποχώρα, του Χρήστου Δασκαλάκη κάνοντας κλικ εδώ

postInline_878_563afb434640e-620x620

Comments

comments

About Χρήστος Δασκαλάκης

Ο Χρήστος Δασκαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και μεγάλωσε στο νησί της Ύδρας μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Σπούδασε Συμβουλευτική και Ψυχολογία στο Mediterranean College, Δημιουργική Γραφή στο Open College Of the Arts, Θεωρία της Μουσικής και Ορθοφωνία στο Ελληνικό Ωδείο και ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του με μαθήματα στην Υποκριτική και Σκηνοθεσία στο Θέατρο Των Αλλαγών. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Ο ελεύθερος χρόνος του είναι γεμάτος από ταξίδια, σελίδες με μικρές ιστορίες, παραμύθια και στίχους. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, χωρίς να ξεχνά τη μεγάλη του αγάπη, την Ύδρα. Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία, επισκεφτείτε την προσωπική του ιστοσελίδα www.christosdaskalakis.com
x

Check Also

Ο δικός μου Άγιος – Χρήστος Δασκαλάκης

Ο δικός μου Άγιος. Μεγάλωσα μέσα στις εκκλησίες και τα μοναστήρια. Από ...

Εύη Μαραμή: “Bongo, Ο Δεινόσαυρος”

Κάποιες ιστορίες, είναι το ίδιο «μαγικές» όσο και οι άνθρωποι που τις ...