Home / GRASS PRESS / Κυρά Κλούνεϋ: η Ελλάδα να ξεπληρώσει τα 240 δις και μετά επιστρέφουμε τα Μάρμαρα. ( Ενα προκλητικό άρθρο)

Κυρά Κλούνεϋ: η Ελλάδα να ξεπληρώσει τα 240 δις και μετά επιστρέφουμε τα Μάρμαρα. ( Ενα προκλητικό άρθρο)

(Photo: Pierre Teyssot/AFP/Getty)

Επιμέλεια – απόδοση από το αρχικό κείμενο: Απόστολος Καζάκος

Το Hollywood έχει τη φήμη της δημιουργίας κοινότοπων σεναρίων όπου είτε ένας δικηγόρος είναι ο ήρωας της υπόθεσης, είτε η Αγγλία είναι ο κακός της ιστορίας.

Σύμφωνα με το τελευταίο έπος του, έχει και τα δυο στοιχεία και πάνω από όλα βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Σε κάτι παραπάνω από μια εβδομάδα μετά τον γάμο της με τον  George Clooney, η περισσότερο φωτογραφημένη δικηγόρος του κόσμου, Amal Alamuddin -Clooney, πετάχτηκε ως την Ελλάδα ώστε να συμβουλέψει την κυβέρνησή της και υποδείξει τρόπους για την άσκηση πίεσης για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από Βρετανικό Μουσείο.

Με δεδομένα τις ταραχές,  την οικονομική κατάρρευση και το γενικευμένο χάος των πρόσφατων ετών, θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι η Ελλάδα θα είχε πιο άμεσες ανάγκες από την διεκδίκηση μερικών διακοσμητικών μαρμάρων, τα οποία διεσώθησαν στην αρχή του 19ου αιώνα – με την άδεια των αρχών- που διαφορετικά θα είχαν γίνει κομμάτια στα χέρια χωρικών που θα τα χρησιμοποιούσαν στη συνέχεια για ασβέστη.

Αλλά αυτό είναι εκτός θέματος. Τί θα έκαναν οι ‘Ελληνες πολιτικοί αφού τους επιστρέφονταν τα μάρμαρα;  Σε αυτή την περίπτωση δεν θα είχαν ένα πατριωτικό θέμα για να χτυπούν τα στήθη τους με σκοπό να αποσπάσουν την προσοχή από τις αποτυχίες τους.

Στο όνομα της Ευρωπαϊκής αρμονίας, θα θέλαμε να προτείνουμε μια συμβιβαστική λύση: θα επιστρέψουμε τα Ελγίνεια Μάρμαρα μόλις η Ελλάδα αποπληρώσει τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ που καταβλήθηκαν ως δάνειο εκτάκτου ανάγκης από τα κράτη της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της κρίσης και επίσης να τιμήσει τις δεσμεύσεις της σε όλες τις κυβερνήσεις της Ευρώπης.

Ωσπου να έρθει εκείνη η στιγμή, προτείνουμε την αναγνώριση της προσφοράς του Λόρδου Ελγιν, ο οποίος διέσωσε τη πολιτιστική κληρονομιά της, καθώς επίσης να παραδεχτεί την εξαίρετη δουλειά που έκανε το Βρετανικό Μουσείο ως προς την διατήρησή μέρους της πολιτιστικής κληρονομιάς της της και έκθεσή τους στο κοινό (ειδικούς ή όχι).

Και όλα αυτά είναι σύμφωνα στο πνεύμα των αρχαίων Αθηνών και το πνεύμα του κοινού Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Aρχική δημοσίευση από  The Spectator magazine. Τα όποια σχόλιά σας (και) εκεί.

Φωτογραφία: Pierre Teyssot/AFP/Getty

Comments

comments

About Απόστολος Καζάκος

Γράφω, ένα αδιάκοπο σβήσε-γράψε,τα έχω κάνει όλα χάλια και η ζωή γράφει ανορθόγραφα το όνομά μου. Μου έχουν πει ότι δεν καταλαβαίνουν αν μιλάω σοβαρά ή όχι στα επιτουργήματά μου, άρα χρειάζεται μια δεύτερη ανάγνωση πριν σου πετάξω : «εγώ στα έλεγα». Μισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι εμένα με ενδιαφέρει τι θέλεις να μου σερβίρεις. Η δυσανεξία μου στην βλακόζη και στις φίρμες είναι δεδομένη.
x

Check Also

To ωραιότερο κουτάβι του κόσμου (μετά από το δικό μας φυσικά)

Eίτε είναι μικρά κουτάβια είτε ενήλικα σκυλιά, τα πλάσματα αυτά είναι το ...

Πανέμορφες, μικρές πόλεις που πρέπει να επισκεφτείς!

11 ταξιδιωτικοί προορισμοί για ονειρεμένα ταξίδια! Διαλέξτε έναν τουλάχιστον για αυτό το ...