Home / POINT OF U / Editors' view / ‘Η ζωή, τα Βιβλία και το μαρτύριο της επανάληψης’ – Αναστάσης Μαρασλής

‘Η ζωή, τα Βιβλία και το μαρτύριο της επανάληψης’ – Αναστάσης Μαρασλής

slide_424580_5465614_free

‘Αν κατάφερα και είδα μακρύτερα από άλλους ήταν επειδή στάθηκα επάνω στους ώμους γιγάντων’

Ισαάκ Νεύτων

Πόσο απλή και εύκολη θα ήταν η ζωή μας εάν υπήρχε ένα εγχειρίδιο ζωής…

Ή μήπως υπάρχει;

Πολλά από τα βιβλία που κυκλοφορούν ανάμεσά μας σχετικά με την διαχείριση του χρόνου, των χρημάτων, πως να ξεκινήσει κάποιος μια επιχείρηση, πως να τρέφεται σωστά, με οδηγίες και συμβουλές για να έχει ένα υγιές και αθλητικό σώμα, πως να κάνει φίλους, πως να διατηρήσει τον γάμο του ζωντανό, πως να ανακαλύψει τον πνευματικό του Εαυτό, πως να επιλύει διαφορές στην εργασία και πολλά άλλα, έχουν γραφτεί από φιλοσόφους, στοχαστές, επιστήμονες, τεχνοκράτες, αναζητητές, από ανήσυχους ανθρώπους που είχαν τις εμπειρίες – μέσω δοκιμών και αποτυχιών – και απέκτησαν την επίγνωση του τι δουλεύει, τι όχι και γιατί!    

Άνθρωποι που επένδυσαν χιλιάδες ώρες έρευνας, μελέτης και σκέψης για να βρουν απαντήσεις σε θεμελιώδη υπαρξιακά ερωτήματα που απασχολούν καθημερινά σχεδόν την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων και αφού ανακάλυψαν τις απαντήσεις και τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν τα μεγαλύτερα μυστικά της ζωής, τα κατέθεσαν προσφέροντάς τα απλόχερα σε όλη την ανθρωπότητα, με την ψυχή τους, δημοσιοποιώντας τα.

Όλα αυτά, τα ανεκτίμητης αξίας βιβλία, περιέχουν ‘εργαλεία’, πληροφορίες και γνώσεις που είναι αναγκαίες για να πετύχει κάποιος – βάζοντάς τες σε εφαρμογή – σε κάθε τομέα της ζωής του, ώστε να νιώσει πλήρης, ασφαλής, υγιής, αγαπητός, χρήσιμος, επιτυχημένος, γαλήνιος, ενότητα-σύνδεση με τους συνανθρώπους του και…τον Θεό. Να αισθάνεται ευδαίμων, ευγνώμων, ευτυχής (ότι κάνουμε, το κάνουμε για να αισθανθούμε κάτι, κάπως).

Η γνώση υπάρχει, είναι καταγεγραμμένη και διαθέσιμη σε όλους! Αρκεί να έχει κάποιος την θέληση και την πρόθεση να την αναζητήσει έχοντας ένα ξεκάθαρο στόχο στην σκέψη του, για το τι θέλει – όχι τι δεν θέλει, όπως γίνεται συνήθως, αλλά τι θέλει συγκεκριμένα, και όχι αόριστα –  γιατί έτσι θα συντονιστεί με τον στόχο και τις απαντήσεις που αναζητά, θα μπει σε φυσική και διανοητική δράση και θα έλθει σε επικοινωνία με την επιθυμητή γνώση –πληροφορία, το κατάλληλο βιβλίο, τον ‘δάσκαλό’ ή αλλιώς, τον πνευματικό του προπονητή.

«Είμαστε αποτελέσματα των σκέψεών μας, των συναισθημάτων μας και των συνηθειών μας»

Η εφαρμογή στην πράξη, των απαντήσεων και των γνώσεων που παίρνει κάποιος από τα βιβλία, είναι εξίσου σημαντικό θέμα. Η τήρηση των κανόνων και των οδηγιών που δίνονται στον αναγνώστη χωρίς προκαταλήψεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία – έστω και δοκιμαστικά – στον δικό του κόσμο, στην δική του ζωή, στην δική του πραγματικότητα – κάτι που οι περισσότεροι αποτυγχάνουν να κάνουν – διαφορετικά είναι καταδικασμένος να εφευρίσκει ξανά και ξανά τον τροχό σε ένα Σισύφειο μαρτύριο, μέσω πειραματισμών και αποτυχιών, για πράγματα που έχουν ήδη ανακαλυφτεί αλλά ο ίδιος, αν και τα γνώρισε δεν τα εφάρμοσε, κατηγορώντας ύστερα την τύχη του, τους άλλους, την έλλειψη χρημάτων, την κοινωνία, τα άστρα, το πολίτευμα, την μοίρα, τον Θεό! Αλλά ποτέ τον εαυτό του.

Τα εγχειρίδια, οι πνευματικοί δάσκαλοι, οι προπονητές της ζωής, υπάρχουν, είναι τα ίδια τα βιβλία που είναι διαθέσιμα σε όλους. Η ανάγνωσή τους και η εφαρμογή της γνώσης που προσφέρουν, με πρόθεση και πειθαρχημένη αφοσίωση, αποτελούν γέφυρα για την πνευματική ελευθερία του ανθρώπου, διαφορετικά ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος σε έναν μάταιο καθημερινό αγώνα, σε ένα κύκλο  επαναλήψεων και μαρτυρικών παθών!

Αναστάσης Μαρασλής

Συγγραφέας

www.anastasismaraslis.com

[email protected]

Comments

comments

About Αναστάσης Α. Μαρασλής

Ο Αναστάσης Α. Μαρασλής είναι συγγραφέας και επιχειρηματίας ναυτιλιακών και ασφαλιστικών υπηρεσιών, με πολλές διακρίσεις και αναφορές του ονόματός του στις ημερήσιες ναυτιλιακές εφημερίδες «Lloyd’s List» του Λονδίνου και «Trade Winds» της Νορβηγίας. Άρθρα και συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευτεί στη «Ναυτεμπορική», στο «Βήμα», στο περιοδικό «Ναυς», στο «Independent Investors News» των Η.Π.Α. και στο «The Baltic Exchange Magazine» του Λονδίνου. Διετέλεσε επίσης ανταποκριτής των Lloyd’s στην Ελλάδα επί οκτώ χρόνια. Έχει παρουσιαστεί από τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια NET, ΑΝΤ1, ALPHA, ALTER, EXTRA, STAR και το ραδιόφωνο του ANT1 με αφορμή τα πολυσυζητημένα βιβλία του . Το βιβλίο του «Λύκος ή Πρόβατο;» εκδόθηκε για πρώτη φορά από τις εκδόσεις Λιβάνη το 2006. Γρήγορα ξεχώρισε και καταχωρήθηκε από τη μηνιαία επιθεώρηση του περιοδικού «Διαβάζω» ως ένα από τα δέκα πρώτα σε πωλήσεις βιβλία - μεταξύ 148 νέων τίτλων - και λόγω συνεχούς και επίμονης ζήτησης επανεκδόθηκε και επανακυκλοφορεί από το Φεβρουάριο του 2016. Το 2011 εκδόθηκε το βιβλίο του «Η σιωπή των ανδρών» από τις εκδόσεις Ανατολικός, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και διατίθεται ακόμα από τα βιβλιοπωλεία IANOS. Το έντονο ενδιαφέρον του για την παρατήρηση και την έρευνα σοβαρών κοινωνικών φαινομένων και μοντέλων συμπεριφοράς που απομακρύνουν τον άνθρωπο από την κατάσταση της ικανοποίησης και της ευτυχίας, τον παρακινεί στο γράψιμο βιβλίων που προσθέτουν αξία στο αναγνωστικό του κοινό. Το χαρακτηριστικό συγγραφικό του στιλ ξεχωρίζει για την αμεσότητά του και την προφανή μελέτη της ανθρώπινης σκέψης και των μοντέλων συμπεριφοράς. Το μυθιστόρημα «Ο κύκλος του πάθους» περιέχει αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία και γράφτηκε με την πρόθεση να μεταδώσει στον αναγνώστη τις επιγνώσεις του συγγραφέα μέσα από ένα περιπετειώδες ταξίδι αυτοανακάλυψης. Εραστής της προόδου, φιλοσοφεί και καταγράφει τις σκέψεις του από τα εφηβικά του χρόνια. Του αρέσει το διάβασμα, η μαγειρική, τα σπορ, οι τέχνες και τα ταξίδια. Γοητεύεται από τις ομορφιές της φύσης και το θαύμα της ζωής . Μιλάει αγγλικά και ιταλικά. Ζει με τη σύζυγό του, Σαπφώ, και τα δυο παιδιά τους σε ένα νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο του 1908, στη Μαρίνα Ζέας, στον Πειραιά. Έχει ακόμα μια κόρη από παλιότερη ερωτική του σχέση με γνωστή ηθοποιό η οποία έχει την επιμέλειά της. www.anastasismaraslis.com
x

Check Also

‘Ο αέναος κύκλος των επαναλήψεων και των παθών” – Αναστάσης Μαρασλής

«Το να μην μπορείς να ζήσεις παρά μόνο μια ζωή, είναι σαν ...

‘ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ’ – Αναστάσης Μαρασλής

Η δύναμη επιδιώκει την αντιπαλότητα για να αντιλαμβάνεται τον εαυτό της Η ...