Home / POINT OF U / Editors' view / Δυναμική παρέμβαση της Εκκλησίας στο θέμα Ebola!

Δυναμική παρέμβαση της Εκκλησίας στο θέμα Ebola!

Παραθέτω αυτούσια την επιστολή του Αρχιμανδίτη όπως ακριβώς μου ήρθε:

“Αγαπητά εν  Θεό αδέλφια, απανταχού Χριστιανοί,

Η έξαρσις του ιού Έμπολα ξεκίνησε από μια κηδεία εις την Αφρική.   Όπου λέει οι απολίτιστοι χάϊδευαν και φιλούσαν τον νεκρό με αποτέλεσμα να κολλήσουν δεκάδες άνθρωποι και από εκεί να αρχίσει η εξάπλωσις αυτού του φοβερού λοιμού.   Μην νομίσετε ότι θα προσπαθήσω να σας τρομάξω με προφητείες και άλλες ανοησίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι άλλωστε ψευδείς και παραπλανητικές.  Το ερώτημά μου είναι άλλο:

Πόσο διαφέρουμε και εμείς στις συνθήκες υγιεινής στην εκκλησία μας;   Πολλές φορές κατά την Θεία Λειτουργία θέλω να διακόψω και να διαμαρτυρηθώ!  Η δυσωδία είναι φοβερή!   Είτε λόγω των πολλών ανθρώπων και των κλειστών θυρών ή επειδή κάποιοι Χριστιανοί θεωρούν αμαρτία να πλένονται.  Κλεισμένοι τόση ώρα και με το λιβάνι, δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε συχνά λιποθυμίες καθότι μερικοί κάνουν κατάχρηση της έννοιας της νηστείας άλλωστε.  Φανταστείτε ένας εξ αυτών στο ποίμνιο, εξασθενημένος και από την νηστεία ή την ορθοστασία,  να έχει και κάποια αρρώστια.  Είναι απίθανο να μην μας κολλήσει όλους.  Ακόμα κι αν δεν κολλήσουμε από τον βήχα του θα κολλήσουμε από την εξαιρετικά ανθυγιεινή-κατά την σύγχρονη Ιατρική και την επιστήμη –  συνήθεια της Θείας Κοινωνίας.   Ναι, ήρθε η ώρα να ανανεώσουμε και εμείς τα πράγματα όπως έχουν κάνει εδώ και πολλά χρόνια άλλες Χριστιανικές εκκλησίες.  Δεν αρκεί η πίστη για να προστατευτούμε από ιούς όταν χρησιμοποιούμε όλοι το ίδιο κουτάλι αδέλφια.

Αλλά ας το αφήσουμε αυτό γιατί μπορεί να κάνουμε χρόνια να αλλάξουμε την Θεία Λειτουργία.  Δεν μπορούμε τουλάχιστον να εκσυγχρονίσουμε τις κηδείες;   Υπάρχει λόγος να αφήνουμε τους νεκρούς έτσι σε κοινή θέα, να γίνονται θέατρα ολόκληρα και τραγωδίες με μορφές που κλαίνε πάνω στον νεκρό, που τον φιλάνε, τον χαιδεύουν και πολλά ακόμα;   Ουγκάντα είμαστε ή Ελλάδα;  Και δυστυχώς οι Εκκλησία πρώτη από όλους δίδει το κακό παράδειγμα αφού τους δικούς μας ανθρώπους τους βαλσαμώνουμε ουσιαστικά και τους παραδίδουμε σε πολυήμερα παγανιστικής μορφής προσκυνήματα!   Ας δίδουμε κάποια από τα χρήματα που σπαταλώνται σε στεφάνια και μαυροντυμένους σαν γκαρσόνια νεκροθάφτες και να ξεχωρίσουμε την υγειονομική διαχείριση του πτώματος από το εθιμοτυπικό επιτέλους.

Δεν θα φτάσουμε Κύριε Μπουτάρη να καίμε του ς νεκρούς μας!  Δεν είμαστε Ινδουιστές, ούτε Βίκινγκ ούτε Αρχαίοι Έλληνες δωδεκαθεϊστές.   Αλλά είναι κρίμα από τον Θεό να πεθάνουν Έλληνες και Ελληνίδες επειδή η Εκκλησία έχει ξεμείνει στον Μεσαίωνα σαν τελετουργικό όχι επειδή έτσι μας το ζήτησε ο Χριστός αλλά απλά επειδή “έτσι συνηθίζεται’…

 

 

 

Comments

comments

About Αλέξης Χαλκίδης

«Στείλτε ένα σύντομο bio και μια φωτογραφία ανφάς.» Ναι ρε, θα σου τυλίξω τα επιτεύγματά μου σε λαδόκολλα φαστφουντάδικη, τώρα αμέσως… απ’όλα το θες; Το κρέας είναι χοιρινό. Low fat κοτόπουλα και μπούρδες δεν παίζουν, δεν έχουν ποτέ την ίδια γεύση με «αληθινό» σουβλάκι και το ξέρεις. Μισός Έλληνας, μισός Άγγλος είμαι αλλά ξέρω πιο μισό έχει την γεύση. Με εξαίρεση τις σπουδές στην Αγγλία, σαν τα κομμάτια λίπος στο καλαμάκι, τρώω την πατρίδα μου με τα άσχημά της μια ζωή επειδή λατρεύω τα καλά της. Τζατζίκι. Πάντα. What you see is what you get. Χύμα στο κύμα και όποιοι αντέξουν. Αν ψάχνετε καλλωπισμούς της αλήθειας, αν δεν αντέχετε σήμερα την έντονη γεύση της πραγματικότητας, μην με διαβάσετε. Τα ζώδια δεν ισχύουν. Καθόλου. Αν κάνετε ομοιοπαθητική είστε ηλίθιοι. Τελείως. Αν νομίζετε ότι μας ψεκάζουν πηδήξτε από τα ίδια αεροπλάνα. Κρεμμύδι εξαρτάται από το πρόγραμμα της υπόλοιπης ημέρας. Πατάτες, κέτσαπ και μουστάρδες δεν έχουν θέση σε σουβλάκι πίτα. Πολλοί με περνάνε για Σαλονικιό αλλά δεν είμαι. Πολλοί gay μου την πέφτουν αλλά δεν είμαι. Δεν κρίνω κανέναν, δεν έχω καν την ικανότητα να κάνω διακρίσεις λόγω ηλικίας, φύλου, ράτσας ή οτιδήποτε. Απλά προσπαθώ να ξέρω τι είμαι και δεν είμαι από αυτούς που ανέχονται να τρώνε πολλά άμυλα μαζί. Στο περιτύλιγμα η πίτα μου είναι λίγο καμένη πια στην μέση ηλικία αλλά βαστάει καλά. Βίτσιο με οτιδήποτε περιλαμβάνει φύση και αθλητισμό, έτσι σε στυλ «αφού βρέθηκα σε ένα καγιάκ, ας το πάω μέχρι το επόμενο νησί». Μερικοί με περνάνε για τεχνολογομανή επειδή ασχολούμαι από μικρός και συγγράφω για αυτά. Προσπαθώ να σκέφτομαι. Οπότε τυλίξτε με σε όποια κόλλα θέλετε τελικά. Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος ότι αν φάμε μαζί 2-3 φορές θα γνωριστούμε καλύτερα και θα μας αρέσει όλους τελικά. Καλή όρεξη. http://www.alexanderchalkidis.com/blog
x

Check Also

Συνήθως ξυπνάω λίγο πριν βρέξει. Καβάφης, Καζαντζάκης και το κάμπριο

Δεν θυμάμαι πότε ανακάλυψα αυτή την ιδιαίτερα χρήσιμη ικανότητά μου. Μπορεί να ...

Teachers’ Coffee S02E02 – Γκρίνια. Και ειδήσεις

Καθότι λείψαμε το καλοκαίρι, είπαμε να αρχίσουμε να κοιτάμε τις ειδήσεις από ...