Home / LIFE / Γράφουμε τα καλύτερα Ελληνικά όλων των εποχών

Γράφουμε τα καλύτερα Ελληνικά όλων των εποχών

gary-hume-jealousy-and-passion_b“Αλέξη παρακαλώ στείλε αυτό το κείμενο στην Καθημερινή” αρχίζει το email από τον πατέρα μου. Παλιότερα μου έδινε χειρόγραφα να καθαρογράψω και να στείλω με fax στον Οικονομικό Ταχυδρόμο όταν τον απασχολούσε κάτι. Λίγο πιο νέος να ήταν και θα ξεσπάθωνε στο Facebook φαντάζομαι. Πριν δυο χιλιάδες χρόνια θα υπαγόρευε και θα ψάχναμε τεχνίτη που να λαξεύει πέτρες. Η ουσία αλλάζει;

Έχω βαρεθεί να ακούω και να διαβάζω ότι “έχουμε ξεφτιλίσει την γλώσσα μας”. Γίνεται λέει “πιο φτωχή”, φταίνε τα κουμπιούτερ και οι κακοί οι ξένοι ιμπεριαλιστές. Ας το εξετάσουμε όμως κάπως πιο συγκεκριμένα:

  1. Η πρόσβαση στον δημόσιο διάλογο είναι πιο εύκολη από ποτέ άλλοτε. Ακόμα και με το πιο φτηνό κινητό τηλέφωνο μπορείς να βάλεις τις σκέψεις σου στο διαδίκτυο. Έχουν πολλές πιθανότητες να απλωθούν αν αξίζουν.
  2. Γράφουμε περισσότερο από ποτέ. Τόσο η συχνότητα, όσο και η ποσότητα γραπτών είναι ασύγκριτη με άλλες εποχές.
  3. Χρησιμοποιούμε μεγαλύτερες λέξεις. Αντίθετα με την λαϊκή σοφία σχετικά με αυτό το θέμα, οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και στο Twitter, ο μέσος όρος μεγέθους λέξης είναι μεγαλύτερος από ότι αλλού. Στο “Αμλετ” είναι 3.99 γράμματα ο μέσος όρος, στις ιστορίες του P.G.Wodehouse 4.05 και στο Twitter 4.8 (M.Liberman, Univ.of Pensylvania)
  4. Δεν μας ωθεί σε συντμήσεις και κομμένες λέξεις όπως νομίζαμε η νέα τεχνολογία. Αν εξετάσουμε τον ίδιο άνθρωπο σε διαφορετικά μέσα, τελικά τα ίδια κάνει παντού σε σχέση με την δικιά του αργκό. Παρόμοιες μελέτες (επίσης στο παν/μιο της Arizona) δεν εντοπίζουν διαφορές σε ποσοστό ρημάτων ή άλλων λέξεων που μεταφέρουν νόημα υποτίθεται περισσότερο.

Έχουμε τα καλύτερα Ελληνικά όλων των εποχών. Γιατί η γλώσσα είναι εργαλείο επικοινωνίας. Δεν ευθύνεται για την αποξένωση των ανθρώπων, ούτε προκάλεσε την αστυφιλία ή την οικονομική κρίση. Σαν να είναι καλύτερο να κλωσάς ένα κείμενο δέκα χρόνια και να βγάλεις ποίημα για Νομπέλ. Ε, δεν είναι. Όπου βρεθούν οι Έλληνες προσπαθούν να βρούνε τρόπους. Βάζει η γιαγιά Skype, μαθαίνει ο παππούς το Viber. Γράφουν σύντομα μηνύματα οκτώ φορές την ημέρα αντί να γράφουν γράμμα μια φορά τον μήνα.

Απορροφάμε τις διεθνείς εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας και της επιστήμης, ενσωματώνουμε λέξεις και έννοιες από όλο τον κόσμο ταχύτατα. Η καθημερινή ανθρώπινη επικοινωνία δεν γίνεται έτσι. Γίνεται με τιτιβίσματα.  Απλά, μικρά, τακτικά, πολλές φορές επαναλαμβανόμενα, φαινομενικά ανούσια, συναισθηματικές πατερίτσες που δίνουμε ο ένας στον άλλον, λάθη, υπερβολές, αντιγραφές… αντικατοπτρίζουν καλύτερα από ποτέ αυτό που είμαστε. Σε βάθος χρόνου σε καταλαβαίνω, δεν περιμένω το λογοτεχνικό αριστούργημα μια φορά την εβδομάδα.

Αν θέλετε να μου πείτε ότι “έχουμε ξεφτιλίσει τα Ελληνικά” λοιπόν, πείτε μου μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο που ήταν “καλύτερα” να το συζητήσουμε.

Comments

comments

About Αλέξης Χαλκίδης

«Στείλτε ένα σύντομο bio και μια φωτογραφία ανφάς.» Ναι ρε, θα σου τυλίξω τα επιτεύγματά μου σε λαδόκολλα φαστφουντάδικη, τώρα αμέσως… απ’όλα το θες; Το κρέας είναι χοιρινό. Low fat κοτόπουλα και μπούρδες δεν παίζουν, δεν έχουν ποτέ την ίδια γεύση με «αληθινό» σουβλάκι και το ξέρεις. Μισός Έλληνας, μισός Άγγλος είμαι αλλά ξέρω πιο μισό έχει την γεύση. Με εξαίρεση τις σπουδές στην Αγγλία, σαν τα κομμάτια λίπος στο καλαμάκι, τρώω την πατρίδα μου με τα άσχημά της μια ζωή επειδή λατρεύω τα καλά της. Τζατζίκι. Πάντα. What you see is what you get. Χύμα στο κύμα και όποιοι αντέξουν. Αν ψάχνετε καλλωπισμούς της αλήθειας, αν δεν αντέχετε σήμερα την έντονη γεύση της πραγματικότητας, μην με διαβάσετε. Τα ζώδια δεν ισχύουν. Καθόλου. Αν κάνετε ομοιοπαθητική είστε ηλίθιοι. Τελείως. Αν νομίζετε ότι μας ψεκάζουν πηδήξτε από τα ίδια αεροπλάνα. Κρεμμύδι εξαρτάται από το πρόγραμμα της υπόλοιπης ημέρας. Πατάτες, κέτσαπ και μουστάρδες δεν έχουν θέση σε σουβλάκι πίτα. Πολλοί με περνάνε για Σαλονικιό αλλά δεν είμαι. Πολλοί gay μου την πέφτουν αλλά δεν είμαι. Δεν κρίνω κανέναν, δεν έχω καν την ικανότητα να κάνω διακρίσεις λόγω ηλικίας, φύλου, ράτσας ή οτιδήποτε. Απλά προσπαθώ να ξέρω τι είμαι και δεν είμαι από αυτούς που ανέχονται να τρώνε πολλά άμυλα μαζί. Στο περιτύλιγμα η πίτα μου είναι λίγο καμένη πια στην μέση ηλικία αλλά βαστάει καλά. Βίτσιο με οτιδήποτε περιλαμβάνει φύση και αθλητισμό, έτσι σε στυλ «αφού βρέθηκα σε ένα καγιάκ, ας το πάω μέχρι το επόμενο νησί». Μερικοί με περνάνε για τεχνολογομανή επειδή ασχολούμαι από μικρός και συγγράφω για αυτά. Προσπαθώ να σκέφτομαι. Οπότε τυλίξτε με σε όποια κόλλα θέλετε τελικά. Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος ότι αν φάμε μαζί 2-3 φορές θα γνωριστούμε καλύτερα και θα μας αρέσει όλους τελικά. Καλή όρεξη. http://www.alexanderchalkidis.com/blog
x

Check Also

Συνήθως ξυπνάω λίγο πριν βρέξει. Καβάφης, Καζαντζάκης και το κάμπριο

Δεν θυμάμαι πότε ανακάλυψα αυτή την ιδιαίτερα χρήσιμη ικανότητά μου. Μπορεί να ...

Teachers’ Coffee S02E02 – Γκρίνια. Και ειδήσεις

Καθότι λείψαμε το καλοκαίρι, είπαμε να αρχίσουμε να κοιτάμε τις ειδήσεις από ...