Home / FASHION ART DECO / Βιβλιοκριτική: Mεταξένια αγάπη, Λία Ζώτου, Θοδωρής Καραγεωργίου – Έλια Κουρή

Βιβλιοκριτική: Mεταξένια αγάπη, Λία Ζώτου, Θοδωρής Καραγεωργίου – Έλια Κουρή

 Εκδόσεις Ψυχογιός

9786180113860

Αναζητώντας την αγάπη

Το νέο πόνημα του συγγραφικού διδύμου είναι ένα πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα χαρακτήρων που κινείται με άνεση σε διαφορετικούς χωροχρόνους χωρίς να μπερδεύει τον αναγνώστη. Τουναντίον, κάθε φορά του αποκαλύπτεται και ένα διαφορετικό στοιχείο – κλειδί για την εξέλιξη της μυθοπλασίας.

Με κινηματογραφικές περιγραφές, με δόσεις γλαφυρότητας και λυρισμού ο αναγνώστης ταξιδεύει στο ακριτικό Σουφλί των αρχών και των μέσων του 20ού αιώνα και μυείται κυριολεκτικά στη μαγεία της σηροτροφίας και της καλλιέργειας του μεταξιού – τρόπων βιοπορισμού των κατοίκων. Η αγάπη τους για το μετάξι και ο τρόπος που παράγεται ζωντανεύει μπροστά στα μάτια του αναγνώστη. Όταν, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα κουκούλια τους χτυπιούνται από μια σπάνια αρρώστια και καταστρέφεται η παραγωγή δεν διστάζουν να ταξιδέψουν ως την Προύσα, τα άδυτα της Ανατολής, τη μαγευτική Κίνα και τον Δρόμο του Μεταξιού προς αναζήτηση υγιών αυγών. Η περιγραφή του οδοιπορικού τους σαγηνεύει τον αναγνώστη και νοερά τον μεταφέρει σε άλλους τόπους μακρινούς ενεργοποιώντας τη φαντασία του.

Ένα μέρος του βιβλίου διαδραματίζεται στο Μιλάνο της σύγχρονης εποχής, του 2000, στα σαλόνια της υψηλής ραπτικής, στις μεγάλες πασαρέλες και στα ντεφιλέ.

Αργυρώ, Άγγελος, Αντζέλικα. Οι τρεις κεντρικοί ήρωες σκιαγραφημένοι άρτια. Ήρωες καθημερινοί, σύμφωνα με τα πρότυπα της περιγραφόμενης εποχής που προσπαθούν να καταξιωθούν επαγγελματικά ο καθένας στον τομέα του, άνθρωποι με τόλμη και τσαγανό που δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους θυσιάζοντας ακόμα πρόσωπα και συνειδήσεις. Είναι άνθρωποι με διλήμματα, ενοχές και ο εσωτερικός τους κόσμος και οι σκέψεις τους αναδύονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη. Παρ’ όλα τα λάθη τους, όλοι αναζητούν την αληθινή, αυθεντική αγάπη, έχουν μάθει όμως να κλειδώνουν την ψυχή τους και τα συναισθήματά τους και γι’ αυτό περνούν από σαράντα κύματα μέχρι να αναμοχλεύσουν και να εξωτερικεύσουν τα πραγματικά τους συναισθήματα χωρίς ενοχές και επιτέλους να ανακαλύψουν την ατόφυα αγάπη.

Ο λόγος ρέει αβίαστα, η γραφή είναι απλή και μεστή και τόσο αρμονικά ταιριαστή πού δεν μπορείς να καταλάβεις ποια κομμάτια έχουν γραφτεί από τον ένα ή τον άλλο συγγραφέα. Ο ρυθμός του μυθιστορήματος άλλοτε αργός και άλλοτε πιο γρήγορος προσδίδει ένταση στο ανάγνωσμα και άλλοτε αποφορτίζει από την κλιμακούμενη αγωνία για τη συνέχεια των παθημάτων των ηρώων.

Ένα μυθιστόρημα γραμμένο με σεβασμό προς το αναγνωστικό κοινό και ζυμωμένο με αγάπη και ευθύνη προς αυτό.

Comments

comments

About Έλια Κουρή

Γεννήθηκα στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1980. Σπούδασα γαλλική γλώσσα και φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2003 ως το 2010 δούλεψα τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Χρυσή Ευκαιρία στο τμήμα διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων. Έκτοτε, θύμα της ανεργίας κι εγώ. Μιλάω γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά και ιταλικά και διδάσκω γαλλικά και αγγλικά σε ιδιαίτερα μαθήματα. Πρόσφατα ολοκλήρωσα τις σπουδές διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων στα Εργαστήρια Βιβλίου της Αλυσίδας Πολιτισμού Ιανός. Λατρεύω το γράψιμο, τα ταξίδια, τη λογοτεχνία, το θέατρο και οτιδήποτε έχει σχέση με τον πολιτισμό.
x

Check Also

Εξόρμηση στο γραφικό Γαλαξίδι με αφορμή το καρναβάλι και τα Αλευρομουτζουρώματα της Καθαράς Δευτέρας – Έλια Κουρή

Το Γαλαξίδι είναι παραθαλάσσια κωμόπολη του Νομού Φωκίδας και υπάγεται στο διευρυμένο Δήμο Δελφών. Βρίσκεται στη ...

Βιβλιοκριτική: Σκουφοκοκκινίτσα, Παραμύθια… αλλιώς, Μαρίνα Γιώτη – Έλια Κουρή

Εκδόσεις Διόπτρα Ολοκληρώνουμε το αφιέρωμα στη σειρά παιδικών παραμυθιών «Παραμύθια… αλλιώς» από ...