Home / FASHION ART DECO / Βιβλιοκριτική: Mετά την καταιγίδα, Ευαγγελία Ευσταθίου – Έλια Κουρή

Βιβλιοκριτική: Mετά την καταιγίδα, Ευαγγελία Ευσταθίου – Έλια Κουρή

Εκδόσεις Λιβάνη

phpThumb_generated_thumbnailjpg

Ευφάνταστη μυθοπλασία, εκρηκτικοί χαρακτήρες, σφιχτοδεμένη αφήγηση και καταιγιστικός ρυθμός στην αφήγηση – ρυθμός με παλμό, ένταση και νεύρο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου πονήματος που κρατούν τον αναγνώστη «αιχμάλωτο» της υπόθεσης και τον αναγκάζουν να γυρίζει τις σελίδες με κομμένη την ανάσα συνεπαρμένος από τη μεστή και κινηματογραφική αφήγηση. Και δεν είναι εύκολο τούτο το εγχείρημα μέσα σε 650 σελίδες. Τα πάντα συμβαίνουν σαν να διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη και τα γεγονότα έχουν μπλεχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε έτσι να έπρεπε να συμβούν, σαν φυσική ακολουθία της ζωής και των παθημάτων του κάθε ήρωα. Ο ρυθμός χαλαρώνει και εντείνεται στα κατάλληλα σημεία επιτρέποντας στον αναγνώστη να πάρει μερικές ανάσες ή να συνειδητοποιήσει την ένταση των συναισθημάτων που του προκαλούνται διαβάζοντας.

Μια άσημη ηθοποιός αναλαμβάνει έναν πρωτότυπο και ιδιαίτερο ρόλο, με όλη την επικινδυνότητα που αυτός ενέχει, –να υποδυθεί μια κοπέλα την οποία δεν γνωρίζει, όμως μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό– και καλείται να πάρει τη θέση της και να υποδυθεί τη ζωή της. Έτσι ταξιδεύει στην Ύδρα όπου τίποτα δεν εξελίσσεται σύμφωνα με το αρχικό και προδιαγεγραμμένο σχέδιο. Μπλέκεται σε κωμικοτραγικές καταστάσεις παρέα με τους υπόλοιπους ήρωες και η ροή των γεγονότων την οδηγεί να βιώσει απ’ τη μια πρωτόγνωρες εμπειρίες και συναισθήματα, απ’ την άλλη μεγάλες συναισθηματικές συγκρούσεις που την οδηγούν στα πρόθυρα της συναισθηματικής κατάρρευσης.

Ανατροπές, εντάσεις, εναλλαγές στα συναισθήματα που προκαλούνται στον αναγνώστη απ’ την πρώτη ως την τελευταία σελίδα. Ολοκληρωμένοι χαρακτήρες στους οποίους εντυπωσιάζει η περιγραφή της ψυχοσύνθεσής τους, των σκέψεών τους, των συναισθημάτων τους, των διλημμάτων και της φόρτισής τους. Η συγγραφέας δεν τα δίνει όλα στο πιάτο στον αναγνώστη, με την τεχνική της γραφής της ενεργοποιεί και κινητοποιεί τη φαντασία του για τη συνέχεια της ιστορίας. Ο λόγος ρέει αβίαστα και το κείμενο δεν μπουκώνει πουθενά.

Καλή ανάγνωση…

Comments

comments

About Έλια Κουρή

Γεννήθηκα στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1980. Σπούδασα γαλλική γλώσσα και φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2003 ως το 2010 δούλεψα τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Χρυσή Ευκαιρία στο τμήμα διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων. Έκτοτε, θύμα της ανεργίας κι εγώ. Μιλάω γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά και ιταλικά και διδάσκω γαλλικά και αγγλικά σε ιδιαίτερα μαθήματα. Πρόσφατα ολοκλήρωσα τις σπουδές διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων στα Εργαστήρια Βιβλίου της Αλυσίδας Πολιτισμού Ιανός. Λατρεύω το γράψιμο, τα ταξίδια, τη λογοτεχνία, το θέατρο και οτιδήποτε έχει σχέση με τον πολιτισμό.
x

Check Also

Βιβλιοκριτική: Δυο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα, Παραμύθια… αλλιώς, Μαρίνα Γιώτη – Έλια Κουρή

Εκδόσεις Διόπτρα Με τη σειρά κλασικών παιδικών παραμυθιών «Παραμύθια… αλλιώς» η συγγραφέας ...

Γιάννενα-Ζαγοροχώρια-Μέτσοβο: Μια πανέμορφη πρόταση για εξόρμηση στις Γιορτές – Έλια Κουρή

Μέσω του νέου κομματιού της Ιονίας Οδού που δόθηκε πρόσφατα στην κυκλοφορία ...