Home / FASHION ART DECO / Βιβλιοκριτική: Kώστας Κρομμύδας, “Η ζωή που έλειπε” – Έλια Κουρή

Βιβλιοκριτική: Kώστας Κρομμύδας, “Η ζωή που έλειπε” – Έλια Κουρή

εκδόσεις Διόπτρα

krommyda2

«Υπάρχουν κάποιες στιγμές στη ζωή των ανθρώπων που ενώ όλα φαίνεται πως πηγαίνουν όπως εκείνοι θα ήθελαν, έρχεται κάτι και ανατρέπει τα πάντα. Πολλές φορές, αυτό το κάτι είναι εντελώς ασήμαντο. Μια μικρή πληροφορία που αλλάζει την πορεία σου, αλλά και αυτά που πίστευες μέχρι τότε. Αυτό συνέβη και σε μένα…»

Στην αναθεωρημένη επανέκδοση του βιβλίου του «Η ζωή που έλειπε» με νέα επιμέλεια και προσθήκη κάποιων γεγονότων, ο Κώστας Κρομμύδας μας παρουσιάζει δύο ιστορίες βαθιάς αγάπης, σαν να κινούνται σε παράλληλα σύμπαντα, είναι όμως τοποθετημένες σε διαφορετικά σημεία του χρόνου αλλά στον ίδιο τόπο. Η μία, του Μανόλη και της Ελένης στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η άλλη, των απογόνων τους Δημήτρη και Αννίτας στο σήμερα στον ίδιο όμως τόπο. Ένα ακριτικό νησί του Αιγαίου. Είναι σαν η μία ιστορία να συμπληρώνει την άλλη, σαν η μοίρα να έστησε τα πλοκάμια της ώστε να δέσει στον ιστό της προγόνους και απογόνους μέσα σε μια ιστορία με πολύ πόνο αλλά και πηγαία αληθινή αγάπη. Σαν η ίδια ιστορία να συνεχίζεται πολλά χρόνια μετά με άλλους πρωταγωνιστές.

Ο Κρομμύδας γνωρίζει καλά την τέχνη του πώς να στήσει ένα καλά δομημένο μυθιστόρημα. Τα κεφάλαια είναι έτσι δομημένα ώστε από την πρώτη σελίδα να αντιλαμβανόμαστε ένα μυστήριο να πλανάται στον αέρα καθώς και μία μυσταγωγική αίσθηση. Σε κάθε κεφάλαιο μας αποκαλύπτεται και ένα μικρό τόσο δα στοιχείο που νομίζουμε ότι θα μας βοηθήσει στην εξέλιξη της υπόθεσης. Και εκεί που νομίζουμε πως καταλάβαμε τι θα γίνει παρακάτω έρχεται ένα νέο στοιχείο να ανατρέψει όσα νομίζαμε πως ξέραμε. Η τεχνική αυτή μαζί με μια γραφή που δημιουργεί εικόνες εξάπτει τη φαντασία του αναγνώστη και προσδίδει ένταση στη ροή και το ρυθμό του μυθιστορήματος.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με μια γραφή απλή, φρέσκια και με περιγραφές από τις οποίες δεν λείπει ο λυρισμός όταν περιγράφονται τα συναισθήματα των ηρώων όπως και τα ειδυλλιακά τοπία στο νησί ή οι ερωτικές σκηνές χωρίς το ανάγνωσμα να γίνει γλυκανάλατο αλλά και η κατάλληλη σκληρότητα, ιδίως όταν πρέπει να περιγράψει τις φρικαλεότητες των Γερμανών στους κατοίκους του νησιού, ο συγγραφέας καταφέρνει να κρατήσει τον αναγνώστη δέσμιο της αφήγησης και να του μεταδώσει ποικίλα συναισθήματα χωρίς να γίνεται δηκτικός ή διδακτικός.

Παράλληλα σκιαγραφεί πολύ καλά τους ήρωές του σύμφωνα με τα πρότυπα της κάθε εποχής. Είναι ήρωες γήινοι, καθημερινοί, με έντονο το στοιχείο του πατριωτισμού αυτοί που στήνονται με φόντο τον πόλεμο. Δεν λείπουν κάθε φορά οι εσωτερικές τους σκέψεις, τα διλήμματα, οι ενοχές τους που τους κάνουν απτούς και κινηματογραφικούς, σαν ο αναγνώστης να βρίσκεται κάπου εκεί και να παρακολουθεί σαν ταινία από κάπου κοντά τα γεγονότα.

Σημαντικό ρόλο στην ιστορία βάζει ο συγγραφέας τη μοίρα να παίξει και να τυλίξει στον ιστό της τις ζωές των ηρώων. Ένα παλιό ρολόι κόσμημα με μια φωτογραφία αντρική, ένα δαχτυλίδι με ένα τριαντάφυλλο και μια φωτογραφία στο λιμάνι ενός νησιού με πολύ κόσμο μαζεμένο και ένα ζευγάρι σφιχταγκαλιασμένο παίζουν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη του μύθου που θα σας αφήσω να αποκαλύψετε διαβάζοντας.

Τέλος, δεν ξέρω πώς ήταν γραμμένο το πρώτο αυτό βιβλίο του συγγραφέα στην πρώτη του έκδοση ως πρωτόλειο, αυτό όμως που διαφαίνεται από την αναθεωρημένη έκδοση είναι η συγγραφική ωριμότητα του συγγραφέα ο οποίος με σταθερά και προσεκτικά συγγραφικά βήματα μας παραδίδει αναγνώσματα που μας τέρπουν αφηγηματικά, μας ψυχαγωγούν και ταυτόχρονα μας μαθαίνουν και κάτι.

Comments

comments

About Έλια Κουρή

Γεννήθηκα στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1980. Σπούδασα γαλλική γλώσσα και φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2003 ως το 2010 δούλεψα τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Χρυσή Ευκαιρία στο τμήμα διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων. Έκτοτε, θύμα της ανεργίας κι εγώ. Μιλάω γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά και ιταλικά και διδάσκω γαλλικά και αγγλικά σε ιδιαίτερα μαθήματα. Πρόσφατα ολοκλήρωσα τις σπουδές διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων στα Εργαστήρια Βιβλίου της Αλυσίδας Πολιτισμού Ιανός. Λατρεύω το γράψιμο, τα ταξίδια, τη λογοτεχνία, το θέατρο και οτιδήποτε έχει σχέση με τον πολιτισμό.
x

Check Also

Βιβλιοκριτική: Σκουφοκοκκινίτσα, Παραμύθια… αλλιώς, Μαρίνα Γιώτη – Έλια Κουρή

Εκδόσεις Διόπτρα Ολοκληρώνουμε το αφιέρωμα στη σειρά παιδικών παραμυθιών «Παραμύθια… αλλιώς» από ...

Αγγλία, Σκοτία, Χάιλαντς: Ένα μαγευτικό ταξίδι σε πύργους, κάστρα, πράσινο και γοητευτικές πόλεις – Έλια Κουρή

Ένα από τα ωραιότερα ταξίδια που έχω κάνει στην Ευρώπη είναι αυτό ...