Home / FASHION ART DECO / Βιβλιοκριτική: Γυναίκες θάλασσες, Σίσσυ Θεοφανοπούλου – Έλια Κουρή

Βιβλιοκριτική: Γυναίκες θάλασσες, Σίσσυ Θεοφανοπούλου – Έλια Κουρή

 εκδόσεις Λιβάνη

360d0685-a205-4626-ba1d-b9f0e756f246

«Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η αγάπη; Υπάρχει μέτρο για να τη μετρήσεις; Σταθμά για να την αντισταθμίσεις; Όρια για να την περιορίσεις; Και η λέξη ‘αληθινή’, όταν μπει μπροστά της, κατά πόσο κάνει το νόημά της διαφορετικό; Γιγάντωση. Μεγαλούργημα. Θαύμα. Αυτή είναι η μαγεία της».

Διαβάζοντας τις πρώτες σελίδες του βιβλίου έχεις την αίσθηση ότι θα διαβάσεις τρεις παράλληλες ιστορίες με κεντρικό άξονα τρεις γυναίκες. Γρήγορα καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μια ενιαία ιστορία με αφετηρία τις ζωές των τριών κεντρικών ηρωίδων αλλά και ένα γαϊτανάκι ηρώων ρεαλιστικών και απόλυτα καθημερινών που τις περιβάλλουν και ορίζουν τις ζωές τους. Άλλοι τις περιβάλλουν με αγάπη, άλλοι στο όνομα της αγάπης κάνουν λάθη γιατί ακολουθούν λανθασμένες επιλογές, άλλοι καταδυναστεύουν και μην έχοντας συναντήσει ποτέ αγάπη και στοργή γίνονται δυνάστες και τύραννοι θέλοντας να έχουν τη γυναίκα υποχείριό τους.

Η Θεοφανοπούλου έχει καταφέρει να συνθέσει ένα κοινωνικό μυθιστόρημα χαρακτήρων όπου πρωταρχικό ρόλο παίζει η αγάπη. Tι είναι ικανός ο άνθρωπος να κάνει στο όνομα της αγάπης; Kάνει πάντα τις σωστές επιλογές; Kαι τι γίνεται όταν αυτές οι επιλογές, τα λάθη και τα κρυμμένα μυστικά παρασύρουν στο διάβα τους ανθρώπους που δεν έφταιξαν σε τίποτα; Θα έρθει στο τέλος η πολυπόθητη λύτρωση και κάθαρση για τα θύματα και η τιμωρία για τους φταίχτες; H συγγραφέας εντυπωσιάζει με την ευρηματική πλοκή της και με την τεχνική με την οποία έχει στήσει τη δομή των κεφαλαίων και του μυθιστορήματος. Κινείται με άνεση και μαεστρία ανάμεσα σε διαφορετικές χρονικότητες και σε διαφορετικούς τόπους συνθέτοντας έτσι τα γεγονότα ώστε να δημιουργεί εικόνες, να εξιτάρει τον αναγνώστη και να κινητοποιεί τη φαντασία του για το πώς συνδέονται μεταξύ τους ήρωες και γεγονότα χωρίς να τους μπερδεύει.

Η πλοκή είναι καλοδουλεμένη, το κείμενο δεν μπάζει από πουθενά, η γραφή της είναι απλή αλλά καλοδουλεμένη χωρίς περιττά καλολογικά στοιχεία για να εντυπωσιάσει και οι ήρωές της αληθινοί με άρτια σκιαγραφημένη την ψυχοσύνθεσή τους.

Aπ’ τη μια έχουμε το ζευγάρι Θάλεια, Ορέστης, Ποσειώνας και Αφροδίτη. Πώς συνδέονται μεταξύ τους; Πώς η μοίρα ορίζει τις ζωές τους; Aπ’ την άλλη έχουμε την Κατερίνα, τον Άρη, τη Μαριγώ, τον Γιώργη και τον Αργύρη που συνδέονται μεταξύ τους με ευφάνταστο τρόπο. Είναι σαν να έχουμε δύο ομόκεντρους κύκλους και στη μέση τρία νησιά και την αναζήτηση της αλήθειας και της ευτυχίας.

Η συγγραφέας περιγράφει με άνεση τα γεγονότα, μας ταξιδεύει με την κινηματογραφική γραφή της στη Νίσυρο, τη Σύρο και τη Χίο και διεισδύει στα μύχια της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Τα συναισθήματα που αναβλύζει η γραφή της ποικίλλουν όπως και τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα από την πληθώρα κοινωνικών θεμάτων που θίγει έντεχνα μέσω της μυθοπλασίας.

Ο ρυθμός είναι γρήγορος με κορυφώσεις και υφέσεις όπως ακριβώς το κύμα της θάλασσας και ο αναγνώστης απολαμβάνει ένα συναρπαστικό ταξίδι.

Comments

comments

About Έλια Κουρή

Γεννήθηκα στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1980. Σπούδασα γαλλική γλώσσα και φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2003 ως το 2010 δούλεψα τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Χρυσή Ευκαιρία στο τμήμα διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων. Έκτοτε, θύμα της ανεργίας κι εγώ. Μιλάω γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά και ιταλικά και διδάσκω γαλλικά και αγγλικά σε ιδιαίτερα μαθήματα. Πρόσφατα ολοκλήρωσα τις σπουδές διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων στα Εργαστήρια Βιβλίου της Αλυσίδας Πολιτισμού Ιανός. Λατρεύω το γράψιμο, τα ταξίδια, τη λογοτεχνία, το θέατρο και οτιδήποτε έχει σχέση με τον πολιτισμό.
x

Check Also

Εξόρμηση στο γραφικό Γαλαξίδι με αφορμή το καρναβάλι και τα Αλευρομουτζουρώματα της Καθαράς Δευτέρας – Έλια Κουρή

Το Γαλαξίδι είναι παραθαλάσσια κωμόπολη του Νομού Φωκίδας και υπάγεται στο διευρυμένο Δήμο Δελφών. Βρίσκεται στη ...

Βιβλιοκριτική: Σκουφοκοκκινίτσα, Παραμύθια… αλλιώς, Μαρίνα Γιώτη – Έλια Κουρή

Εκδόσεις Διόπτρα Ολοκληρώνουμε το αφιέρωμα στη σειρά παιδικών παραμυθιών «Παραμύθια… αλλιώς» από ...